Domaće pivo dio turističke ponude

R. Mi.
Domaće pivo dio turističke ponude

Trebinje - Proizvođači zanatskog piva iz Mostara, Herceg Novog, Pala, Istočnog Sarajeva i Širokog Brijega predstavili su proteklog vikenda svoje proizvode na trebinjskom Trgu slobode u okviru manifestacije “Platan kraft fest”.

Organizatori Turistička organizacija, Agrarni fond i grad Trebinje žele da na taj način privuku što veći broj turista, a sa tim i da im predstave što raznovrsniju ponudu.

Slobodan Janković iz kraft pivare “Raft Brenjerdž” iz Foče došao je u Hercegovinu da se predstavi dobrim pivom.

- Proizvodim četiri vrste piva, ali uglavnom “pale ale” piva koja su gornje fermentacije od 18 do 25 stepeni Celzijusa - pojasnio je Janković.

Na festivalu se predstavilo sedam proizvođača piva, a iz Mostara je došao predstavnik kraft pivare “Džudžan” Renato Juričić, koji je rekao da je tu pivovaru 2013. godine osnovalo nekoliko mladih ljudi. Krenuli su skromno, ali su već dostigli zavidne količine od 12.000 litara godišnje.

- Premijerno predstavljamo “veseljko pivo” koje će se za mjesec naći u prodaji. Ovakvi sajmovi su način da se dođe do potrošača jer ljudi u BiH još nisu upoznati sa kraft pivarstvom - kazao je Juričić.

Građani su imali mogućnost da probaju piva koja se piju ljeti i zimi. Razlika je u količini hmelja koji se dodaje, jer on pivu daje gorčinu i ukus. Domaća radinost piva više koristi hmelj od industrijskih proizvođača jer, kako kažu, “industrijalci” štede na hmelju i kvalitetnim sirovinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana