Dobrovoljni davaoci krvi u Semberiji neumorni: Radost zbog spasenih života nema cijenu

Ljiljana Aleksić
Dobrovoljni davaoci krvi u Semberiji neumorni: Radost zbog spasenih života nema cijenu

BIJELjINA - Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “Zdravlje” iz Bijeljine jedno je od najstarijih i najbrojnijih društava u Srpskoj, a da su istrajni u namjeri da spase što više života, pokazali su i u doba pandemije jer nisu odustali od humane misije.

Društvo postoji od 1992. i broji oko 900 članova. Davalaštvo u Bijeljini ima dugu tradiciju i sigurne davaoce, a to potvrđuje i njihov moto da “krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv”. Pored pet velikih godišnjih akcija dobrovoljnog davanja krvi, članovi često stoje na raspolaganju i za pojedinačna davanja prema potrebama.

- Svake godine organizujemo pet velikih akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ove godine organizovali smo već treću i to povodom slave grada Bijeljine. Ovogodišnje akcije su specifične zbog epidemije virusa korona jer moramo poštovati epidemiološke mjere - rekao je Vlado Simić, predsjednik DDDK “Zdravlje” iz Bijeljine.

Zoran Jovanović (36) do sada je krv darovao 25 puta.

- Presrećan kada znam da nekome mogu pomoći tako što ću dati krv, tu dragocjenu tečnost. Darovanjem krvi jačamo organizam, a sa druge strane pomažemo drugima i to je neprocjenjivo - rekao je Jovanović.

Kako ističe, krv je prvi put darivao sa 19 godina, a u ovoj humanoj misiji pridružuju mu se povremeno prijatelji i porodica.

Među dobrovoljnim davaocima krvi sve je više mladih, ali i žena. Milena Čolić do sada je 13 puta darovala krv.

- Počela sam još kao đak u srednjoj medicinskoj školi, pa sam poslije nastavila, dajući i krv po potrebi i pozivu. Dobrovoljno darivanje počela sam aktivno prije desetak godina. Radim u ovoj struci i veoma sam svjesna koliko znači darivanje krvi, posebno u slučaju saobraćajnih nesreća - kaže Čolićeva. U Društvu imaju i rekordere, a jedan od njih je Žiko Todorović, koji je dao krv više od 230 puta.

Bijeljinsko Društvo dobrovoljnih davalaca krvi ima dobru saradnju sa udruženjima u Srpskoj i Srbiji.

Tokom tradicionalne akcije darivanja krvi organizovane povodom obilježavanja gradske slave Pantelindana u Bijeljini su im se pridružile i kolege iz Srbije, kao i iz 12 društava sa područja cijele Srpske, pa tako i Trebinja.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu u Bijeljini kažu da su ovakve akcije od velikog značaja, a posebno tokom ljeta.

- Trenutno imamo dobre zalihe svih krvnih grupa i ništa ne nedostaje. Međutim, transfuzijska medicina je nepredvidiva. Ona je urgentna grana medicine pa dolazi do situacija koje ne možete predvidjeti. Recimo, možemo imati pun frižider krvnih grupa i dođe šest pacijenata iste krvne grupe i ta potrošnja bude povećana. Onda dolazimo u situaciju da putem apela dođemo do te krvne grupe - rekla je načelnica bijeljinske Službe za transfuzijsku medicinu primarijus dr Snežana Gegić. Prikupljene količine krvi zadovoljavaju potrebe bijeljinske i zvorničke bolnice.

- Za pomoć nam se obratila i Bolnica u Foči. Ipak, najveće količine krvi biće obezbijeđene za UKC RS, gdje se liječe najteži pacijenti iz bijeljinske regije - naglašava Gegićeva.

 Akcija na Ceru

Prema riječima Vlade Simića, biće organizovane još dvije akcije.

- Jedna će biti na Ceru u Srbiji povodom obilježavanja godišnjice Cerske bitke 23. avgusta, a druga je završna decembarska akcija - kaže Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana