Dobrotvorna akcija studenata: Odriču se obroka u korist ugroženih

Radmila Đević
Dobrotvorna akcija studenata: Odriču se obroka u korist ugroženih

Foča - Četiri i po hiljade suvih obroka iz studentskih menzi koji su prikupljeni u dobrotvornoj akciji neformalne organizacije “Studenti Srpske” podijeljeni su ugroženim porodicama u Foči, Miljevini, Brčkom, Bijeljini, Gacku, Tesliću, Doboju, Palama, Lukavici, Han Pijesku i Kragujevcu.

Ovu humanu akciju pokrenuli su studenti fočanskog Studentskog doma, a uz njih su stale kolege iz domova u Palama, Lukavici i Bijeljini. Sve to rezultiralo je formiranjem humanitarne organizacije “Studenti Srpske”, čija je osnovna misija pomoć socijalno ugroženima.

Prema riječima Brčaka Nemanje Mitrovića, studenta treće godine Medicinskog fakulteta u Foči, koji je i jedan od osnivača organizacije, studenti su do sada realizovali dvije humanitarne akcije.

- Naša prva akcija bila je u vrijeme praznika, kada smo u Foči sakupili 1.500 obroka i donirali Crvenom krstu, kao i 450 paketića udruženju osoba sa poteškoćama u razvoju “Tračak nade”. Tada smo vidjeli kolika je naša snaga i volja i odlučili da i druge studente širom Srpske pozovemo u ovu misiju. Priključili su nam se domovi u Palama, Lukavici i Bijeljini, pa smo prikupili 4.500 suvih obroka, uglavnom konzervi i slatkiša. Pokrili smo deset opština i gradova i radili po konceptu 50 obroka po porodici, plus 15 obroka za svako dijete - ispričao je Mitrović. On je naveo da je pomoć od studenata u Brčkom dobilo 11 porodica, u Bijeljini, Gacku i Tesliću po pet, a u Han Pijesku dvije, od kojih jedna sa šestoro djece.

- U saradnji sa Crvenim krstom Doboj u taj grad je poslato 700 obroka, u Palama i Lukavici je podijeljeno 400 obroka i 18 paketića za djecu, u Foči i Miljevini, posredstvom Parohije ustikolinske, podijeljeno je 400 obroka, a paket sa 180 obroka poslat je i u Kragujevac organizaciji “Jedni za druge uvek tu” - dodao je Mitrović.

Na pitanje kako studenti od svog džeparca prikupe pomoć, Mitrović pojašnjava da je riječ o potpuno drugom načinu prikupljanja hrane.

- Riječ je zapravo o neiskorišćenim obrocima koje studenti dobijaju nedjeljom u menzi kao lanč pakete ili o obrocima koje studenti ne žele da iskoriste, već ih daruju kao humanitarnu pomoć. Korisnike pomoći biramo u saradnji sa Crvenim krstom, centrima za socijalni rad, sa parohijama Srpske pravoslavne crkve ili nam se porodice same jave, i to su uglavnom porodice težeg imovinskog stanja ili višečlane porodice i porodice sa samohranim majkama ili samohranim očevima - pojasnio je Mitrović.  

Poziv

Studenti su pozvali i kolege sa banjalučkog Univerziteta da im se pridruže u humanoj misiji.

- Namjeravamo da svi zajedno formiramo mrežu socijalno ugroženih porodica u Srpskoj koje će redovno pomagati hranom - kažu studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana