Doboj: Briga o maternjem jeziku polazi iz porodice

Srna
Doboj: Briga o maternjem jeziku polazi iz porodice

DOBOJ - Briga o maternjem jeziku polazi iz porodice koja kao osnovna ćelija izgrađuje stav djeteta o njegovom značaju i važnosti, rekla je profesor srpskog jezika u dobojskoj Ekonomskoj školi Željka Damjanović.

- Kada dijete dođe u školu sa već izgrađenim stavom o važnosti maternjeg jezika, onda možemo mnogo lakše da radimo svoj posao, samo da nadograđujemo - izjavila je Damjanovićeva novinarima u Doboju gdje je sinoć održana manifestacija Dan maternjeg jezika koju je organizovala Ekonomska škola.

Ona navodi da je danas govorni jezik ugrožen upotrebom tuđica koje i moraju biti tu jer je jezik živ i u kontaktu sa stranim jezicima.

- Međutim, moramo voditi računa da, ukoliko u našem jeziku postoji odgovarajuća riječ za nešto treba da je upotrebljavamo. Naši učenici su svjesni toga jer nikada nećemo u pismenom radu pronaći tuđicu - rekla je Damjanovićeva.

Ona ocjenjuje da su učenici već izgradili stav o tome koliko je važno koristiti ćirilicu kao pismo i da upotreba savremenih tehnologija nije više izgovor da se ona svakodnevno ne upotrebljava.

Direktor Ekonomske škole Tijana Vasiljević Stokić najavila je da će obilježavanje Dana maternjeg jezika preći u tradiciju, te da su učenici i nastavnici pripremili bogat program uz učešće pjesnika Milana Gajića iz Srbije i promociju školskog časopisa "Idejnik", za čiji nastanak veliku zaslugu ima vjeroučitelj Vlado Mojević.

Mojević je rekao da postoji veliko interesovanje srednjoškolaca za ovaj časopis i da je na prvom broju radilo 11 učenica.

Dan maternjeg jezika proglasio je Unesko 1999. godine i od tada se kao međunarodni praznik obilježava svake godine 21. februara.

Manifestacija je održana sinoć u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana