Dobar početak lovne sezone za članove srbačkog udruženja: “Srna” odstrijelila vepra kapitalca

Dejan Jovičić
Dobar početak lovne sezone za članove srbačkog udruženja: “Srna” odstrijelila vepra kapitalca

SRBAC - Otvaranje lova na divlju svinju nije mogao bolje početi za članove Lovačkog udruženja “Srna” iz Srpca jer je već prvog dana lova, tokom proteklog vikenda, odstrijeljen vepar težak čak 249 kilograma.

Da je bilo teško savladati ovakvog kapitalca, svjedoči potjera u koju se dalo gotovo desetak lovaca, a najuspješniji među njima je bio Zoran Šarić Šaki koji ga je ustrijelio i tako stigao do vrijednog trofeja.

Lovac Goran Žabić kaže da je sa kolegama uočio vepra u lovištu u Martincu, nakon čega su krenuli za njim.

- Uspio sam ga pogoditi u lijevu kljovu i njušku, ali ga nisam uspio oboriti. Pustili smo lovačke pse koji su ga gonili sve do lovišta u Ćukalima - rekao je Goran.

U jednom trenutku, vepar je naišao na drugu grupu lovaca gdje ih je napao u naletu bijesa, a najteže je prošao Borko Petković koji je zbog težih povreda završio u službi hitne pomoći.

- Iznenada se pojavio preda mnom i nisam uspio da pucam jer sam se bojao da ću povrijediti pse. Tada me zaskočio u predjelu glave i butne kosti zbog čega sam završio u hitnoj sa šest šavova - rekao je Borko. 

Potjeru za ovom divljom životinjom okončao je Zoran Šarić koji ga je dokrajčio iz zasjede sa dva hica iz lovačke puške. Zoran je dugogodišnji lovac i cijeli život je posvetio upravo lovu na divlje svinje.

- Moja lovačka grupa Kumovi jedna je od najuspješnijih u ovom kraju u lovu na veprove, tako da sam ga znalački dočekao i ustrijelio. Veliku pomoć mi je kao i mnogo puta do sada pružio moj pas Bobi - rekao je Zoran.

Predsjednik lovačkog udruženja “Srna” iz Srpca Goran Savanović  kaže da vepar ovolike veličine nije decenijama viđen u srbačkoj opštini.

- Srbački kraj je oduvijek bio poznat po divljim svinjama ali kapitalac poput ovog nije ustrijeljen najmanje dvadesetak godina. Odajem priznanje našim članovima na velikoj požrtvovanosti a naročito Zoranu kao jednom od najspretnijih lovaca, po čemu je poznat i van granica Srpca - rekao je Savanović.

Pored srneće divljači, u srbačkim lovištima se najviše love upravo divlje svinje koja naročito obitava u šumovitim predjelima Motajice. Zbog svoje rasprostranjenosti u prošlim vremenima, divlja svinja se našla i na zvaničnom grbu opštine Srbac.

Kup u gađanju pokretnih meta

Lovačko udruženje iz Srpca proteklog vikenda je bilo domaćin 19. kupa Republike Srpske u gađanju pokretnih meta. Takmičenje je održano na novom strelištu u Poveliču a okupilo je lovce iz devet gradova. U pojedinačnoj konkurenciji trijumfovao je Miladin Stjepanović iz Lovačkog udruženja “Podrinje” iz Janje, a u ekipnoj Lovačko udruženje “Srndać” iz Stanara. Nagrade i priznanja uručio je predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana