Do kraja oktobra produžen rok za smještaj u domove na Palama

Srna
Do kraja oktobra produžen rok za smještaj u domove na Palama

Pale - Studentski centar Pale produžio je do kraja oktobra rok za prijem dokumenata za smještaj studenata u domove u akademskoj 2019/2020. godini, rekao je direktor ovog centra Damjan Škipina.

Škipina je pojasnio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu odobrio dodatne rokove za polaganje ispita, čime je studentima data mogućnost da steknu uslov za upis naredne godine.

“Studentski centar omogućava svim studentima koji naknadno steknu uslov za upis godine da predaju dokumentaciju za smještaj u domovima”, naveo je Škipina.

On je naveo da je juče završen prvi konkursni rok za smještaj studenata, koji je počeo 1. septembra, te potvrdio da se, prema prvim rezultatima, prijavilo 100 brucoša i 80 studenata starijih godina koji su u julu dali uslov za narednu godinu.

“Idu septembarski i oktobarski ispitni rokovi, tako da se nadamo da ćemo do početka novembra imati kompletne rezultate”, izjavio je Škipina.

Škipina je naveo da Centar korisnicima pruža usluge smještaja i ishrane, opremljen je u skladu sa potrebama studenata i zahtjevima studentskog standarda, a na raspolaganju je 530 ležaja.

Prema njegovim riječima, studenti će biti smješteni u dvokrevetne i trokrevetne sobe sa kupatilima, internetom, toplom vodom dostupnom 24 časa, dok su im na Koranu na raspolaganju sportski tereni za košarku, fudbal i odbojku.

On je podsjetio da je u prošloj školskoj godini cijena boravka u domu iznosila 130 KM za pun pansion, koji podrazumijeva tri obroka dnevno, a cijena za ovu akademsku godinu biće, prema pravilniku resornog ministarstva, utvrđena krajem oktobra na osnovu troškova iz prethodne godine.

Škipina je pojasnio da studenti mogu da plate samo smještaj koji za redovne košta 55 KM, zatim samo hranu čija je cijena 75 KM. On je dodao da studenti koji obnavljaju godinu smještaj plaćaju 80 KM u šta je uračunato pranje veša dva puta mjesečeno.

On kaže da Studentski centar Pale nudi i jedinične cijene obroka u skladu sa potrebama studenata, te cijena doručka iznosi 0,80 KM, ručka 1,20 KM i večere 0,50 KM.

Škipina je naveo da Studentskom centru nedostaju kvalitetna čitaonica, sala za sastanke, magacinski prostor, prostorije za kulturna dešavanja, ali su u toku pregovori sa resornim ministarstvom o rješavanju tih nedostataka.

“U planu je izgradnja trećeg objekta koji bi zaokružio sve ove sadržaje koji nam nedostaju. Na taj način dobili bi moderan centar u kojem bi bio upotpunjen kompletan sadržaj domova”, ocijenio je Škipina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana