Do kraja godine Šamac bez mina

Srna
Foto: Ilustracija

ŠAMAC- Norveška narodna pomoć će do kraja godine deminirati i očistiti od mina oko milion metara kvadratnih sumnjive površine, a trenutno se deminiranje obavlja u mjestu Grebnice-Ljeskovac i nastavlja u još u šest mjesnih zajednica.

Deminiranje će biti nastavljeno u mjesnim zajedicama Tišina, Batkuša, Obudovac, Srednja Slatina, Gajevi i Kornica.

Ambasador Norveške u BiH Olav Rejnertsen rekao je danas da se završetak realizacije ovog projekta na šamačkom području očekuje do kraja godine.

"To podrazumijeva da će ovdje početi sasvim novi način života za ljude i razvoj poljoprivrede, razvoj za biznis, nadam se i za biznise iz moje zemlje. Ovo podrazumjeva da će djeca ići bez problema i straha od mina. Kada bude završeno deminiranje doći ću da zaključimo ovaj posao, jer ja znam da će tim Norveške narodne pomoći uraditi ovaj posao kako treba", istakao je Rejnertsen.

Zahvaljujući Ambasadi i Ministarstvu spoljnih poslova Norveške, načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ovo jedna od tri zemlje koja je najveći donator kada je riječ o BiH i projektima oslobađanja od mina, te da bez njihovih donatorskih sredstava institucije BiH, a pogotovo lokalne zajednice, ne bi bile u mogućnosti da se riješe ovog, možda i najvećeg poslijeratnog problema.

"Norveška narodna pomoć je organizacija koja je zaslužna za više od 60 odsto projekata na području opštine Šamac i opštine Domaljevac-Šamac kada je riječ o uklanjanju mina. Danas je značajno što ovdje započinje projekat koji će za rezultat imati da, nakon dugo godina, opština Šamac bude u potpunosti oslobođena od mina", naglasio je Milićević.

On je ukazao da ovim projektom potpuno završavaju kompletno oslobađanje od mina i daju šansu za normalan razvoj opštine Šamac i neke buduće investicije.

Direktor Norveške narodne pomoći Čarls Frizbi istakao je da je ovo tipičan zadatak za Norvešku narodnu pomoć, koja već 26 godina radi u BiH.

On je napomenuo da su ovdje timovi Norveške narodne pomoći već pronašli mnogo protivpješadijskih mina i drugih ostalih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Frizbi je rekao da su na terenu gdje Norveška narodna pomoć izvodi aktivnosti deminiranja prisutna četiri tima sa 32 deminera.

"Velika zahvalnost Norveškoj narodnoj pomoći za njihov posao koji obavljaju iz dana u dan. Kroz jaku saradnju sa predstavnicima lokalnih vlasti organizacija će uspješno da završi planirane aktivnosti", naveo je Frizbi.

Današnjem događaju prisustvovale su delegacije opština Šamac i Domaljevac-Šamac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana