Do Banjaluke: Pred Srbijom još jedan gigantski projekat

GS
Foto: GS

Zahvaljujući Balkanskom toku Srbija je obezbijedila sigurno snabdjevanje gasom bez obzira na energetsku krizu.

Sada se priprema i priključivanje Republike Srpske na ovaj sistem izgradnjom cjevovoda do Banjaluke. Realizacijom tog projekta Srbija povećava tranzitni kapacitet, dok je za Srpsku gasifikacija od nacionalnog interesa, jer će doprinjeti njihovom bržem ekonomskom razvoju.

Predsjednik Aleksandar Vučić je nakon nedavnog sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu rekao da su najdetaljnije govorili o pripremi zajedničke platforme za razgovore sa partnerima iz EU i Rusije, o izgradnji kraka gasovoda sa teritorije Srbije do Banjaluke.

U Republici Srpskoj su gasifikovani ili imaju izgrađenu infrastrukturu za ovaj energent samo Zvornik i područje dela grada Istočno Sarajevo, a sekundarnu mrežu ima Bijeljina. Vojislav Vuletić, iz Udruženja za gas, ističe da je planirani krak značajan jer će plavim energentom snabdjevati Srpsku u dijelu u kojem ga sada nema. On ocjenjuje da će dio ovog cjevovoda na teritoriji Srbije doprinjeti i gasifikaciji sremskog dijela naše zemlje.

Podsjetimo, sporazum o izgradnji ovog gasovoda polovinom marta potpisali su u Banjaluci predstavnici Srbijagasa i preduzeća Gas-Res iz Srpske, a trebalo bi da bude završen u narednih pet godina. Predviđeno je zajedničko učešće u gradnji cjevovoda Inđija - Mačvanski Prnjavor - Bijeljina - Banjaluka - Novi Grad. Njegova dužina na teritoriji Srbije iznosiće oko 90, a u Srpskoj 320 kilometara. Planirano je da kapacitet gasovoda bude 1,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Dozvola za ovaj projekat je dobijena još 2002. godine, ali tek sada su se stekli uslovi za njegovu realizaciju.

Drugi sagovornik pomenutog lista ističe da je najznačajnije što naša zemlja i u uslovima poremećaja tržišta ima sigurnu isporuku gasa koja obezbeđuje funkcionisanje privrede i tople domove za građane i da je važno da se i za RS to omogući.

"Sada u krizi se vidi koliko je važno što smo izgradili Balkanski tok uprkos pritiscima. Mi ćemo sigurno imati gas, a pitanje cene je nešto drugo. Nama je interes da takvu energetsku stabilnost ima i Republika Srpska zbog našeg naroda", ocenjuje on.

Objašnjavajući zašto je planirano da Srbija i Srpska razgovaraju sa Evropskom unijom o gasovodu do Banjaluke, kaže da je potrebno da se obezbijedi da sve bude u skladu sa Trećim energetskim paketom EU koji insistira na zaštiti konkurencije. U suprotnom, kako navodi, Brisel bi mogao da sprečava njegovu izgradnju. Upravo zato, ovaj krak će biti dvosmjeran, što znači da će biti omogućeno spajanje na druge gasovodne projekte u regionu.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je govoreći o ovom kraku do Banjaluke, nedavno ocenio da je postojanje gasovoda jednako mogućnost razvoja i istakao da to nije nikakvo političko pitanje, jer on nije namijenjen samo Srbima. On je rekao da je gasno javno preduzeće iz Srbije spremno da sarađuje i sa Federacijom BiH i predložio je da obje strane nastupaju zajedno prema dobavljačima, kako bi postigli bolje komercijalne uslove.

Uvećanje tranzitnih količina

"Plavi energent koji će iz Srbije ići novim krakom do Banjaluke i preko Mađarske, kada bude krenulo snabdevanje za Slovačku, Češku, Austriju, sve će to biti dobar tranzitni kapacitet kroz našu zemlju. Svakako je od svega najvažnije da imamo stabilno snabdevanje", naglašava Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana