Derventa treći put zaredom bez zamjerke

Milijana Latinović
Derventa treći put zaredom bez zamjerke

DERVENTA - Dobivši pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o finansijskim izvještajima i usklađenosti za prošlu godinu, Derventa je postala jedina lokalna zajednica u Srpskoj kojoj tri puta zaredom revizori nisu našli zamjerku.

Nakon 2014. i 2018. godine Derventa je pozitivno mišljenje revizora dobila i za proteklu godinu.

Pod lupom revizora bio je konsolidovani finansijski izvještaj grada koji obuhvata bilanse stanja, uspjeha i novčanih tokova, izvještaj o promjenama neto imovine te periodični izvještaji o izvršenju budžeta i izvršenju po računovodstvenim fondovima sa stanjem na dan 31. decembar prošle godine. Revizija je obuhvatila pregled značajnih transakcija, napomene uz finansijske izvještaje i primjenu računovodstvenih politika u revidiranom periodu.

- Konsolidovani godišnji finansijski izvještaj grada Derventa istinito i objektivno prikazuje, u svim materijalnim aspektima, finansijsko stanje imovine i obaveza na dan 31. decembar 2021. godine i izvršenje budžeta za godinu koja završava na taj dan, u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja - navedeno je u izvještaju revizora.

Osim toga izvršena je i revizija usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa značajnim zakonskim i drugim propisima.

- Aktivnosti, finansijske transakcije i informacije prikazane u gradu za 2021. godinu su, u svim materijalnim aspektima, u skladu sa propisima kojima su regulisane - stoji u izvještaju.

Revizori su pretresli i javne nabavke sprovedene u prošloj godini, 241 postupak vrijednosti nešto više od četiri miliona maraka bez PDV-a.

Gradonačelnik Milorad Simić ne krije da je ponosan na ovakav rezultat.

U šali kaže da je ovaj rezultat “čudo neviđeno” i nastavlja da samo predanim radom i domaćinskim poslovanjem stiže do rezultata.

- Kao kad idete u školu, učite i učite pa diplomirate, e tako je i ovo pozitivno mišljenje naša velika diploma. Iza nas je veoma izazovan period u političkom smislu, bilo je poteškoća u Skupštini grada, ali se sa svim nekako izašlo na kraj. Bili smo oprezni, vodili računa o svakom feningu - rekao je Simić za “Glas Srpske”.

Pod lupom revizora našli su se i izvještaji javnih ustanova Centar za socijalni rad, vrtić “Trol”, Centar za kulturu, Turistička organizacija, Sportski centar, Srednjoškolski centar “Mihajlo Pupin”, “Stručna i tehnička škola”, Dom zdravlja i Narodna biblioteka “Branko Radičević”.

Investicije

Derventa je grad sa najmanje nezaposlenih u Republici Srpskoj i lokalna zajednica u koju inostrani investitori rado dolaze. Milorad Simić kaže da ovih dana očekuje posjetu jednog investitora iz Poljske, koji ima namjeru da u Derventi otvori pogon.

- I ako ne bude u našem gradu dovoljno radnika, za dobru platu dolaziće ljudi iz okolnih mjesta, kao što dolaze i sada - rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana