Derventa: Održana Svetosavska akademija i druženje prosvjetnih radnika

Srna
Derventa: Održana Svetosavska akademija i druženje prosvjetnih radnika

DERVENTA - U Derventi je večeras održana Svetosavska akademija i druženje prosvjetnih radnika, a domaćin ovogodišnje svečanosti bio je Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost”.

Direktor Ustanove “Budućnost” Derventa Vladan Popović rekao je da se nakon dvije godine pauze zbog pandemije virusa korona nastavlja tradicija zajedničkog obilježavanja školske slave Svetoga Save, u kojoj su učestvovale sve osnovne i srednje škole sa područja grada.

“To podrazumjeva Svetosavsku akademiju na kojoj učestvuju učenici iz naših škola i svečanu večeru za radnike koji rade u oblasti obrazovanja na području grada Derventa. U okviru Akademije predstavili su se učenici iz svih škola, prikazan je bogat kulturni program, što je sve vezano za proslavu Svetog Save, krsne slave svih škola u Republici Srpskoj”, rekao je Popović.

Svetosavsku besjedu na Svetosavskoj akademiji govorila je Sanja Vuković, nastavnik izbornih predmeta pravoslavna vjeronauka i kultura religija u Srednjoškolskom centru “Mihajlo Pupin” Derventa.

“Kao živo svjedočanstvo Savinih duhovnih plodova, mi danas imamo Svetosavlje. Jedni ga nazivaju filosofijom života, drugi duhovnim ambijentom, treći Pravoslavljem srpskog stila i iskustva. Bilo kako bilo, Svetosavlje podrazumijeva integraciju evropske civilizacije u našu nacionalnu kulturu, odnosno Pravoslavno hrišćanstvo aktualizovano u srpskoj kulturi usvajajući tekovine grčke kulture”, rekla je Vukovićeva.

Đakon Perica Stanojević, koji je i predsjednik Svetosavske omladinske zajednice, podsjetio je da je u prethodnom periodu Sveti Sava slavljen u hramovima i molitve.

“Hvala Bogu, ponovo slavimo našeg Spasitelja i Svetog Savu kroz Svetosavsku akademiju, iz usta male djece, osnovaca i srednjoškolaca i svi zajedno, u saradnji sa Svetosavskom zajednicom. Naša zajednica koja djeluje pri crkvi i okuplja djecu, sa nama vjeroučitenjima i sveštenicima, a u saradnji sa nastavnicima i direktorima škola, ponovo je organizovala Akademiju i proslavili Svetog Savu”, rekao je Stanojević.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, gradonačelnik Dervente Milorad Simić, zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić, narodni poslanik Igor Žunić, direktori osnovnih i srednjih škola i drugi gosti.

Nakon Svetosavske akademije započelo je druženje prosvjetnih radnika osnovnih i srednjih škola sa područja grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana