"Dani košute" okupili 27 izlagača iz Hercegovine i Crne Gore

Srna
"Dani košute" okupili 27 izlagača iz Hercegovine i Crne Gore

GACKO - Tradicionalna turističko-kulturna manifestacija "Dani košute", koja promoviše domaće proizvode, stare zanate, tradicionalna jela i stvaralački duh, danas je u Gacku okupila 27 izlagača iz te i ostalih hercegovačkih opština i iz Crne Gore.

Manifestacija je osmi put otvorena na platou kod novog Hrama Svete Trojice u Gacku.

"Ponuda je bila raznovrsna i za svačiji ukus, a sa svakog štanda širio se i miris cvijeta košute u čiju čast manifestacija i nosi ime", objavljeno je na sajtu opštine Gacko.

Jelica Kovačević, direktor Turističke organizacije opštine Gacko, koja tradicionalno organizuje "Dane košute", izrazila je zadovoljstvo što su kao i prethodnih godina imali izlagače iz Gacka i susjednih opština.

"Bila je ovo prilika da promovišemo turističku ponudu gatačkog kraja, našu kulturu i tradiciju, a prijatnu atmosferu upotpunio je prigodan kulturno-umjetnički program", rekla je Kovačevićeva.

Boško Popovac iz sela Ljubomir kod Trebinja izložio je predmete koje ručno izrađuje od maslinovog drveta, a njegovi proizvodi mogu se kupiti u Splitu, Kotoru, Budvi, Dubrovniku, Andrićgradu, Međugorju i na više lokacija u Trebinju.

"Riječ je o plemenitom i profitabilnom poslu koji niko drugi ne radi na Balkanu osim mene. Rado se odazivam na sajmove, ljudi su zainteresovani i uvijek rasprodam dosta predmeta", istakao je Popovac.

Na manifestaciji su svoje proizvode predstavili proizvođači, koji tradicionalno prave kajmak, sir iz mješine i jela na tradicionalan način, kao što je cicvara sa medom i pita.

Među izlagačima bila je i Nevenka Krstojević, koja svake godine izlaže ručne radove, i koja je rekla da to radi iz hobija, za svoju dušu, rodbinu i prijatelje.

"Slabo se cijene ručni radovi. Ovo je zaboravljeni zanat kojim se bavim skoro 50 godina", rekla je Nevenka.

U okviru manifestacije upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program, u kojem su učestvovali Crkveni hor "Sveta Jelena Anžujska", etno-grupa "Sveti Dimitrije", mališani gatačkog Dječijeg vrtića i ostali.

Pokrovitelj manifestacije je opština Gacko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana