Cvijanović: Dobra sinergija rada opštinske i republičke vlasti

Srna
Cvijanović: Dobra sinergija rada opštinske i republičke vlasti

Šamac - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da opština Šamac možda najbolje pokazuje veoma dobru sinergiju rada republičke i opštinske vlasti i naglasila da će takav način rada biti nastavljen sa svim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Cvijanovićeva je, nakon svečane sjednice Skupštine opštine povodom 15. aprila - Dana opštine Šamac, navela da je Vlada Srpske u proteklih nekoliko godina u Šamac uložila 70 miliona KM. Ona je podsjetila da je za saniranje posljedica poplava Vlada izdvojila 40 miliona KM, od čega više od 13 miliona u okviru vaučera za pomoć pojedincima čije su kuće oštećene.

“Niz je različitih projekata. Prošle godine je samo 630.000 KM uloženo u vrtić u Obudovcu, te za lokalnu infrastrukturu i druge projekte značajne za opštinu. Dogovorili smo da ove godine nastavimo sa zajedničkom aktivnošću ulaganja, uz sredstva koja je već odobrila Vlada Srbije, a iznose 100.000 KM za rekonstrukciju škole u Obudovcu”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će iz kabineta predsjednika Srpske biti izdvojena sredstva za još jednu osnovnu školu u Šamcu, u Gornjoj Slatini.

“Razvoj opštine Šamac je sastavni dio ukupnog razvoja Republike Srpske. U saradnji sa svima, uz veliki angažman Srbije, ne samo u vrijeme poplava, imali smo velike investicije u svim opštinama”, rekla je Cvijanovićeva, čestitajući stanovnicima Šamca Dan opštine.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je da je opština Šamac dobar primjer odnosa Srbije prema Srpskoj, te naveo da je od 2014. godine, kada je Srbija ovdje obnovila i rekonstruisala školu koja nosi ime “Srbija”, Srbija do sada u Srpsku uložila 40 miliona evra.

“Srbija mnogo voli Srpsku i nastoji na svaki način da to i pokaže”, poručio je Nikolić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je novinarima da je ova lokalna zajednica u prethodnih godinu dana učinila mnogo i to je, kako je istakao, prava investiciona godina u kojoj je uloženo više od 1.300.000 KM.

“U ovih godinu dana imali smo ogromnu podršku svih nivoa vlasti, posebno Vlade Republike Srpske”, istakao je Milićević.

On je naveo da je i danas bilo riječi o nastavku zajedničkog projekta izgradnje dječijeg obdaništa u Obudovcu u kojem Vlada Srpske učestvuje sa 200.000 KM, a opština Šamac sa 230.000 KM, što potvrđuje dobru saradnju lokalne i republičke vlasti.

Na svečanoj sjednici najveće opštinsko priznanje - Povelja opštine dodijeljeno je Vladi Srbije za doprinos razvoju Šamca, posebno za pomoć tokom i nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, te kao zahvalnost za izgradnju Osnovne škole “Srbija” u Crkvini.

Dvije plakete dodijeljene su proizvodnim preduzećima “E-m” iz Šamca, “ID plast” iz Gajevi, a posthumno Svetozaru Evđiću za doprinos u razvoju opštine.

Dvije aprilske novčane nagrade od po 500 KM pripale su mladim talentima koji su i reprezentativci u sportovima kojima se bave - Jovani Milaković iz Lugova i Dušanu Joksimoviću iz Obudovca.

Opština je pripremila i pet pohvala pojedincima koji su ostvarili značajan doprinos u razvoju sporta, kulture i poljoprivrede na ovom području - Stevi Bogdanoviću iz Gornje Slatine, Nikoli Filipoviću iz Obudovca, Zoranu Lukiću iz Gajeva, Čedomiru Maksimoviću, profesoru u penziji, te Draganu Pavloviću, svešteniku iz Gornje Slatine.

Svečanoj sjednici SO Šamac prisustvovali su i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnici OEBS-a iz Brčkog, te rukovodstvo ove lokalne zajednice.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici opštine Žagubica sa kojom je danas potpisan Sporazum o saradnji, kao i opštine Zvečan sa Kosova i Metohije sa kojom Šamac već ima bratske odnose, načelnik opštine Borova iz Hrvatske i mnoge druge ugledne ličnosti regije.

Povelju, kao i ostala priznanja, uručila je predsjednik Skupštine opštine Šamac Nikolina Škrbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana