Čuveni pasulj opet zamirisao u Nožičkom

Dejan Jovičić
Čuveni pasulj opet zamirisao u Nožičkom

SRBAC - Vojnički pasulj Rade Dragomirovića (80) iz Nožičkog već više od pola vijeka nije izgubio prepoznatljiv ukus, zbog čega se mnogi Srpčani vraćaju u zavičaj da bi isprobali ovaj nesvakidašnji specijalitet.

Tako je bilo i u nedjelju poslijepodne, kada je udruženje građana “Moje Nožičko” četvrtu godinu zaredom organizovalo manifestaciju “Rade kuva gra'“, kojoj je prisustvovalo oko 120 mještana i prijatelja ovog sela.

Među njima su bili i oni koji su nekada stajali u redovima da bi stigli do svoje porcije pasulja, nakon školskog krosa kod područne škole u Nožičkom, gdje je Rade, kao domar-poslužitelj, decenijama pripremao obroke za đake i brusio kuvarski zanat.

Predsjednik udruženja “Moje Nožičko” Velimir Mikulić kaže da se dobro sjeća trenutaka kada su nakon završetka takmičenja svi trčali do Rade, koji im je služio pasulj u šarenim šoljama od tvrdog papira.

- Željeli smo na istom mjestu oživjeti ovu tradiciju, koja je već prve godine dobro prihvaćena. Od tada nam stalno dolaze bivši đaci koji se nisu vidjeli decenijama, samo da bi ponovo isprobali čuveni pasulj. Prošle godine smo preskočili druženje zbog pandemije, ali sam srećan što smo ga nastavili i što i sadašnje generacije imaju privilegiju da osjete tu čar. Organizovali smo za njih fudbalski turnir, a potom i zajednički ručak i sve je bilo kao nekada - rekao je Mikulić.

Kurs za kuvara Rade je završio 1964. godine i od tada je pripremao ovaj domaći specijalitet na raznim svečanostima u Srpcu, ali najviše u Nožičkom, gdje je postao “živa legenda”. Iako je slabije pokretan zbog operacije kuka, kaže da će se odazivati sve dok ga zdravlje bude služilo, a svoje kulinarske vještine prenosi na unuka, koji mu je desna ruka, da bi tradicija bila nastavljena.

- U mom pasulju nema posebnih tajni u pripremi, ali sam uvijek birao “kuruzar”, koji je najbolji, a kuvam i “šarac”, koji je takođe jako kvalitetan. Ukusniji je kada se pravi za veći broj ljudi. Ove godine sam ga pripremao u kazanu od 130 litara, u kojem je bilo po osam kilograma suvih rebara i srpske kobasice i četiri kilograma slanine. Koliko sam primijetio, ljudi su zadovoljni, ali najljepše od svega je što se okupljamo i družimo - kaže Rade.

Među gostima su bili i predstavnici udruženja “Naša Lepenica” iz Srpca, koje broji više od 500 članova i svake godine, na zadnju subotu u mjesecu julu, organizuju sličnu manifestaciju u svom selu.

- Dobro pamtim kao dijete da se nijedan posao u seoskom domaćinstvu nije odvijao bez kuvanog pasulja, raznih pita i kolača i taj duh prošlih vremena treba da sačuvamo od zaborava i pokažemo da sve ono što je zdravo i lijepo možemo sami da proizvedemo - rekla je predstavnica udruženja Daliborka Lakić.

Pored ukusnog pasulja Nožičani i njihovi gosti mogli su da uživaju u domaćim pogačama i slatkim pitama, koje su pripremale članice udruženja “Moje Nožičko”, koje trenutno broji oko 270 članova.

Seoska slava

Od ove godine manifestacija “Rade kuva gra'“ je uvrštena i u kalendar manifestacija koje se finansiraju iz opštinskog budžeta. Iz udruženja “Moje Nožičko” najavljuju da će i narednih mjeseci nastaviti sa raznim aktivnostima, među kojima će tradicionalno biti obilježavanje seoske slave Velike Gospojine krajem avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana