Čuvaju od zaborava lik i djelo Ivana Frane Jukića

Milijana Latinović
Čuvaju od zaborava lik i djelo Ivana Frane Jukića

BANjALUKA - Na daskama koje život znače u izvođenju studenata Franjevačke teologije iz Sarajeva, u banjalučkom Gradskom pozorištu “Jazavac” na trenutak su oživjeli lik i djelo velikana Ivana Frane Jukića.

Predstava “Korak do Bosne” koja je odigrana u petak svojevrsni je poklon Banjalučanima od Hrvatskog kulturnog društva (HKD) “Napredak”, podružnice Banjaluka i prvi korak tog društva na putu oživljavanja svega što je stvarao ovaj nepravedno zaboravljeni velikan. 

- Sala je bila prepuna. Kroz sedam scena dramskog prikaza, ispričan je kratki životopis s važnim epizodama Jukićevog života. Za našu banjalučku podružnicu ova predstava je bila od izuzetnog značaja. Naša misija je da mu vratimo mjesto na istorijskoj sceni grada koje zaslužuje - istakla je predsjednica banjalučke podružnice “Napretka” Ružica Ševarika i dodala da na ovaj način nastoje građanima Banjaluke približiti hrvatsku kulturnu baštinu.  

Predstavi su  prisustvovali generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić, te visoki funkcioneri gradskih kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija. Ševarika je zahvalila prijateljima “Napretkove” podružnice bez kojih ova predstava i ne bi mogla biti realizovana, Centralnoj upravi HKD “Napredak” Sarajevo, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije, gradu Banjaluka, te projektu Pro-Budućnost, Islamskoj zajednici grada i “Croatia” osiguranju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana