Crtežima i jelovnicima oživljene trpeze predaka

J. K.
Crtežima i jelovnicima oživljene trpeze predaka

TREBINjE - Dječaci i djevojčice proteklog vikenda u Muzeju Hercegovine u Trebinju imali su priliku da uče o tradicionalnim jelima tog podneblja, a svoje ideje o tome kako treba da izgledaju trpeze prenijeli su i na papir.

Mali muzealci su, kako je objavljeno na društvenim mrežama trebinjskog Muzeja, učili o tradicionalnoj hercegovačkoj hrani, načinu pripremanja, ali o i nekim autohtonim sortama žitarica, voća i povrća.

Ishrana predaka se, dodali su, zasnivala na različitim poljoprivrednim kulturama, mliječnim proizvodima i mesu domaćih životinja.

- Na radionici su naši muzealci naučili šta je kukuruz stodanjak, pasulj poljak, kakva je to riba gaovica, kako se pravi sir iz mješine i pršuta te kako da prepoznaju pravi med. Najmlađi među njima su predstavili svoju omiljenu hranu na crtežima, dok su stariji pravili jelovnike za svoje restorane tradicionalne kuhinje. Za kraj, kroz kratki kviz došli smo do zaključka da među muzejskim đacima ima pravih poznavalaca i ljubitelja hercegovačke kuhinje - istaknuto je u objavi.

Radionicu su vodili viši kustos etnolog Božana Đuzelović i muzejski pedagog Simo Radić, uz pomoć Sandre Lučić i Tatjane Vidačić.

Muzej Hercegovine Trebinje jedna je od najstarijih kulturnih ustanova u istočnoj Hercegovini i posjeduje veliki broj eksponata koji potvrđuju da su na ovom području postojale različite kulture i civilizacije, počevši još od praistorije pa, u kontinuitetu, sve do savremenog doba.

Nakon ljetnog raspusta i povratka u školske klupe, a samim tim i u muzej, započet je ovogodišnji novi ciklus muzejskih radionica.

Puni utisaka sa proteklog raspusta, inspirisani pejzažima Milene Šotre i Atanasija Popovića, školarci su predstavili destinacije koje su ovoga ljeta posjetili ili planiraju da posjete jednog dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana