Ćosić: Trnovit, ali uspješan put razvoja opštine Istočno Novo Sarajevo

Srna
Ćosić: Trnovit, ali uspješan put razvoja opštine Istočno Novo Sarajevo

SARAJEVO - Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić čestitao je danas svim građanima ove lokalne zajednice Dan opštine i krsnu slavu - Vaznesenje Gospodnje, te istakao da je ovo jedna od najrazvijenijih opština u Republici Srpskoj, koja bilježi priliv stanovnika i neprestani infrastrukturni razvoj.

Ćosić je na konferenciji za novinare istakao da je Istočno Novo Sarajevo lokalna zajednica koja je prošla dug i trnovit put, ali se konstantno razvijala.

"Put od 28 godina - od pomjeranja naroda, izgradnje opštine u novom mjestu, do danas kada nosimo epitet jedne od najrazvijenijih opština u Srpskoj", istakao je Ćosić i dodao da opština Istočno Novo Sarajevo konstantno bilježi priliv stanovništva.

On je naglasio da će u ovoj godini biti završeni kapitalni projekti - pozorište, sportska dvorana, Trg Republike Srbije, park, a krenuće i realizacija izgradnje vikend-naselja na Tvrdimićima, dok će u ruralnim dijelovima biti završeni ranije započeti infrastrukturni projekti.

Ćosić je rekao da je potpisan ugovor o izgradnji nove saobraćajnice prema Tvrdimićima, dužine 600 metara i vrijednosti 263.000 KM, sa pripadajućom pješačkom stazom i osvjetljenjem, a potpisan je i ugovor o potpunoj rekonstrukciji Ulice Cara Dušana, kao i za rekonstrukciju mosta kod Elektrotehničkog fakulteta.

On je podsjetio da je virus korona uticao na privredu i istakao da je opština zbog toga kreirala program pomoći od oko 530.00 KM na dvogodišnjoj osnovi.

Ćosić je naglasio da je sa Vladom Republike Srpske postignut dogovor oko uređenja korita rijeke Tilave, sa pješačkim stazama i rasvjetom, što će, kako je naveo, otvoriti nove perspektive.

"Studentski centar Istočno Sarajevo ovih dana završava proceduru javne nabavke koja se odnosi na izgradnju novog studentskog doma prekoputa zgrade opštine", rekao je Ćosić, navodeći da postoji mogućnost da se u ovoj godini krene i sa izgradnjom zgrade Rektorata i Muzičke akademije.

Ćosić je podsjetio da opština podržava i razvoj porodice, navodeći da je za svako novorođeno dijete obezbijeđena naknada, kao i podrška za svaki pokušaj vantjelesne oplodnje, što je jedna od najljepših mjera.

"To su sve, naizgled, sitne mjere, ali veoma bitne, a koje se stalno proširuju u funkciji pronatalitetne politike", rekao je Ćosić.

Ćosić je napomenuo da je tokom Spasovdanskih svečanosti povodom Dana i krsne slave opštine i ove godine obilježen Dan Prve sarajevske motorizovane brigade, te odata počast za 609 boraca koji su poginuli u odbrani ovog područja.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva je zaključio da je između dvije slave opština nastavila svoj infrastrukturni i privredni razvoj, kao i bolje funkcionisanje javnih preduzeća, te dodao da svega toga ne bi bilo da nije bilo podrške Vlade Srpske, predsjednika Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kojima je zahvalio za podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana