Ćosić: Sredstva za slavske svečanosti biće usmjerena prema privredi

GS
Ćosić: Sredstva za slavske svečanosti biće usmjerena prema privredi

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Istočno Novo Sarajevo će ove godine skromnije proslaviti 28. maj - Dan opštine i krsnu slavu Vaznesenje Gospodnje, a sredstva namijenjena za slavske svečanosti usmjeriće u program za podršku privredi, rekao je Srni načelnik opštine Ljubiša Ćosić.

Ćosić je dodao da ove godine neće biti organizovan slavski ručak, na kojem je do sada bilo prisutno više od 300 ljudi, već će sredstva koja su planirana za to rebalansom budžeta usmjeriti u program za podršku privredi i oporavak od uticaja kovida-19, a dio sredstava će usmjeriti i za pomoć najosjetljivijim kategorijama stanovništva.

On je rekao da će krsna slava i Dan opštine ove godine biti obilježeni na skroman, ali dostojanstven način, te podsjetio da su do sada Spasovdanske svečanosti trajale sedam dana, a ove godine će to biti dva dana.

Prema njegovim riječima, sutra u 20.00 časova u Kulturnom centru biće održana svečana Spasovdanska akademija, kojoj će prisustvovati odbornici Skupštine opštine i dobitnici plaketa i zahvalnica od opštine.

Ćosić je napomenuo da je za sutra u 19.30 časova planirano i otvaranje izložbe fotografija “Sve je stalo u jedan trenutak”, koje su nastale za vrijeme epidemije virusa korona, te dodjela nagrada za najbolje fotografije.

On je naveo da će na Spasovdan u četvrtak, 28. maja, obilježavanje slave početi u 9.00 časova liturgijom u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, nakon čega će biti obilježeno 28 godina od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade i položeno cvijeća na Vojničkom groblju na Vracama u 10.30 časova.

On napominje da je u 11.00 časova ispred hrama predviđen koktel i zakuska, a u 12.00 časova polaganje vijenaca na spomenik Slava srpskom borcu prekoputa zgrade opštine.

Ćosić je najavio da će u 13.00 časova u svom kabinetu održati konferenciju za novinare.

On je istakao da Istočno Novo Sarajevo slavu dočekuje kao jedna od najrazvijenijih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, koja bilježi priliv stanovnika, neprestani infrastrukturni razvoj, kako kroz realizaciju javnih investicija, tako i kroz relaizaciju privatnih investicija.

“I dalje smo područje poželjno za ulaganje i područje na kome će da raste zaposlenost i smanjuje se nezaposlenost. U ovoj godini ćemo završiti velike kapitalne projekte - pozorište, sportsku dvoranu, Trg Republike Srbije, park, krenućemo i sa realizacijom izgradnje vikend-naselja na Trvrdimićima, a u ruralnim dijelovima završiti započete infrastrukturne projekte”, rekao je Ćosić.

On je izrazio nadu da će tokom godine, zavisno od priliva sredstava, biti započet projekat vodosnabdijevanja u zaseoku Klek, te dodao da je ovih dana u saradnji sa preduzećem “Vode Srpske” počela izrada idejnog projekta uređenja korita rijeke Tilave.

“Polovinom ove godine očekujem početak izgradnje studentskog doma. Mi smo završili svoj dio posla koji se odnosi na izradu projekta i biće to jedan velelepni objekat”, rekao je Ćosić i dodao da bi uskoro trebalo da počne uređenje jezera u Istočnom Novom Sarajevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana