Centar za njegu Šamac: Svakim danom sve veća potreba za pomoć starim licima

Srna
Centar za njegu Šamac: Svakim danom sve veća potreba za pomoć starim licima

ŠAMAC - Usluge Centra za njegu i pomoć pri Crvenom krstu opštine Šamac od njegovog osnivanja 2018. godine koristilo je 120 lica, a samo za pet mjeseci ove godine 60 i taj broj se povećava iz dana u dan, rekla je Srni voditelj ovog centra Dragana Sofrenović.

Ona je istakla da kako mladi odlaze sa područja opštine Šamac, ostaju starije osobe kojima je neophodna pomoć, tako da je potreba za medicinskim uslugama, individualnom njegom i društvenom pomoći, koje oni pružaju svojim korisnicima, sve veća.

Sofrenovićeva je navela da Centar za njegu i pomoć oformljen pri Crvenom krstu Šamac u okviru projekta "Zdravo starenje" koji su realizovali švajcarski Crveni krst i opština Šamac od kojih dobijaju određenu svotu novca koju koriste za medicinske potrebe, gorivo i plate.

"Opština Šamac pored toga finansira i 10 korisnika koji nisu u mogućnosti da participiraju naše usluge, a korisnici naše usluge plaćaju 4,5 KM po satu", navela je Sofrenovićeva.

Prema njenim riječima, u Centru za njegu i pomoć zaposleno je četvoro radnika, kao i jedno povremeno, a od švajcarskog Crvenog krsta dobili su auto za rad na terenu i električna bicikla koja im olakšavaju rad.

U vrijeme epidemije virusa korona od švajcarskog Crvenog krsta dobili su i donaciju rukavica, dezinfekcioni materijal, maske, dok su od štamparije "Kula" dobili vizire koje su koristile na terenu.

Sofrenovićeva je dodala da su u to vrijeme , osim redovnih obilazaka korisnika, sa volonterima Crvenog krsta obilazili stare i bolesne i obavljali kupovine za njih, uz sve mjere zaštite.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana