Bukova glava raj za ljubitelje zimskih sportova

Miloš Vasiljević
Bukova glava raj za ljubitelje zimskih sportova

SREBRENICA - Nakon višegodišnjeg čekanja mještani, ali i gosti, dočekali su da na skijalištu na Bukovoj glavi u Srebrenici uživaju u zimskim čarima pa tako više neće morati ići na udaljene planine.

Na toj lokaciji skijalo se i prije 39 godina kada je instaliran lift, ali je prekinuto tokom ratnih zbivanja. Uz dobru volju privrednika i opštine Srebrenica ovo skijalište je oživljeno.

A da je taj poduhvat bio pun pogodak pokazala je, prema riječima direktora centra “Javor ski” Miroslava Matića, velika posjećenost i proteklog vikenda.

- Ideja da realizujemo ovaj projekat potekla je da od mještana Srebrenice i Bratunca. Na samom početku bilo je puno izazova i bojazni da nećemo uspjeti u toj namjeri, ali smo uradili stvari koje se već vide na terenu - rekao je Matić za “Glas”.

Prema njegovim riječima, selo Ćićevci prava je oaza mira i idealno mjesto za zimski turizam.

- Sama lokacija bila je dobra osnova, imajući u vidu da je na ovom mjestu 1984. godine bilo prvo skijalište na našem području. Srebreničani i gosti su rado i tada posjećivali ovu lokaciju, a evo to čine i danas - rekao je Matić.

Dodaje da je do sada u ovu lokaciju uloženo 100.000 KM većim dijelom iz kredita, ali i uz podršku opštine Srebrenica. On smatra da je ovo i najpozitivnija priča iz te opštine posljednjih nekoliko godina.

 - Imamo mini ski-lift, dužina je nepunih 300 matara, ali i dječiju stazu za sankanje. Za vikend je bilo puno, najviše djece. Trenutno je visina snijega između 20-30 centimetara, a priželjkujemo ga još - rekao je Matić naglasivši da se ski-lift nalazi na više od 650 metara nadmorske visine.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je za “Glas Srpske” da će ovo skijalište obogatiti turističku ponudu opštine.

 - Ta atrakcija je “živjela” i prije rata, ali ratna dejstva su je zaustavila. Zahvaljujući privrednicima i opštinskoj upravi i uz adekvatne ljude koji će to voditi imaćemo planinsku atrakciju. Već se pokazalo kao dobra priča koju su pozdravili, kako Srebreničani tako i mještani iz okolnih gradova - rekao je Grujičić.

Srebreničani su već puni utisaka. Zekarijah Hadžić u subotu i nedjelju bio je na Bukovoj glavi, a za “Glas” poručuje da će ovo mjesto u budućnosti biti od neprocjenjivog značaja.

 - Na samo osam kilometara od centra Sreberenice sada imamo ski-centar, najpozitivnije što se desilo posljednjih godina kod nas. Ovaj projekat je svjetlo na kraju tunela. Cijene su povoljne pa svako može sebi priuštiti da dođe - dodao je Hadžić.

Kaže da je na stazama sreo i ljude iz Zvornika i Srbije koji su došli da uživaju.

- Idealno je za porodicu, za sankanje i skijanje, samo još da bude popravljen pristupni put. Apelujemo na sve institucije da pomognu da bude asfaltiran. Kada to bude popravljeno, biće ovo regionalna atrakcija. Kada vidite osmijeh na licu ljudi, i da se ne primijeti nikakva razlika, to nema cijenu, znači da smo na dobrom putu - rekao je Hadžić.

Banja Guber

Prvi čovjek Srebrenice Mladen Grujičić naglašava da turističke potencijale moraju iskoristiti. Planinski su već prepoznati, idući moraju biti i banjski.

- Ako uspijemo da pokrenemo banju Guber onda ćemo imati kompletnu ponudu za sva godišnja doba - rekao je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana