Brod: Uspostaviti model održivog upravljanja otpadom

Srna
Brod: Uspostaviti model održivog upravljanja otpadom

BROD - U Brodu je potpisan sporazum u okviru realizacije projekta "Uspostavljanje modela održivog upravljanja otpadom u opštini Brod", čija je vrijednost 155.715 KM, a učešće opštine u projektu je 71.394 KM.

Sporazum su potpisali načelnik opštine Brod Zoran Vidić, direktor preduzeća "Komunalac" iz Dervente Denis Pijetlović i predsjednik Nevladine organizacije "Args" iz Broda Milan Zečević.

Projekat se realizuje u okviru finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj za 2020/2021. godinu.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić kaže da je cilj sporazuma adekvatno zbrinjavanje otpada.

"Na pojedinim graničnim područjima između opština pojavljuju se divlje deponije koje ćemo zajedničkim snagama uklanjati. Na taj način ćemo i relevantnim institucijama, prije svega Fondu za zaštitu životne sredine Srpske, pokazati da imamo i volju, ali i načine da zbrinjavamo otpad na području naših opština", rekao je Vidić novinarima.

Predsjednik Nevladine organizacije "Aktiv razvoja građanske sfere" iz Broda Milan Zečević kaže da je, prema projektnoj dinamci, predviđeno da jedan od partnera na realizaciji ovog projekta bude neko iz nevladinog sektora.

"Želim da izrazim zadovoljstvo što smo imali priliku da pomognemo pri realizaciji ovako važne akcije. Naša obaveza u ovom projektu podrazumijeva organizaciju predavanja na temu uklanjanja divljih deponija i načina upravljanja otpadom kako bi ekološki standard naše opštine podigli na jedan viši nivo", rekao je Zečević.

Direktor preduzeća "Komunalac" iz Dervente Denis Pijetlović istakao je da je obaveza preduzeća kao partnera da prenese znanja i iskustva stečena tokom procesa uvođenja modela predselekcije i reciklaže otpada u opštini Derventa.

"U tom smislu planirano je da održimo još tri sastanka u narednom periodu, a prvi naredni će biti u Derventi", rekao je Pijetlović.

Iz Nevladine organizacije "Args" saopšteno je da se projektom obezbjeđuju materijalni uslovi za nabavku novog auto-podizača kontejnera, čime se stvaraju preduslovi za proširenje obuhvata odvoza otpada sa ruralnog prodručja opštine Brod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana