Brod: Otvorena 43. akvarelistička kolonija "Sava"

Srna
Foto: Srna

BROD- U Brodu je izložbom radova sa prošlogodišnje kolonije svečano otvoreno 43. saborovanje akvarelista, na kojem učestvuje 20 akademskih slikara sa respektabilnim stvaralačkim i izlagačkim djelovanjem iz Republike Srpske, Srbije i Federacije BiH.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić simbolično je slikarki iz Banjaluke Jagodi Šestić predao ključ Akvarelističke kolonije "Sava", rad vajara Drage Handanovića.

Načelnik Vidić sinoć je u Galeriji u zgradi Pošte poručio da tradicija saborovanja akvarelista koja traje 43 godine zaslužuje posebnu pažnju lokalne zajednice i šire javnosti.

"Čast nam je da imamo priliku da ugostimo brojne slikare i tradiciju na koju smo ponosni nastavimo prenositi na buduće generacije, te povećavati fundus kolonije", rekao je Vidić.

Vidić je dodao da se saborovanje akvarelista u Brodu održalo svih ovih godina uprkos nedaćama, što jasno pokazuje odlučnost u očuvanju tradicije slikarstva na ovom području.

Direktor Turističke organizacije Brod Goran Vukojević kaže da ova lokalna zajednica ima veoma važno mjesto na slikarskoj mapi regiona, a brodska kolonija je jedna je od najdugovječnijih na ovim prostorima i najstarija kulturna manifestacija ovog tipa u opštini.

"Neki od slikara su ovdje prvi put, oni stariji dolaze decenijama, pridružuju se novi i uvijek je velika radost da ih ugostimo. Kolonija Sava za Brod ima ogroman značaj“, poručio je Vukojević.

Jagoda Šestić, banjalučka slikarka i dugogodišnji učesnik brodske kolonije, kaže da je među Brođanima i slikarima koji dolaze stekla mnogo prijatelja.

"Ovdje sam dolazila i u poratnim godinama kad nije bilo struje, vode, kada su domove obasjavale svijeće. I tada su nas posjećivali školarci u pratnji nastavnika, slikali, edukovali se. Bili smo tužni zbog slike Broda iz tog vremena ali smo se uvijek radovali idućem dolasku. Inatili smo se, davali moral gradu, doprinosili dešavanjima. Ostavljali smo više slika nego što je previđeno. To je najmanje što smo kao umjetnici mogli uraditi", rekla je Šestićeva.

Ovogodišnja 43. Akvarelistička kolonija "Sava" održava se u organizaciji opštine Brod i Turističke organizacije Brod, a slikari će ovdje boraviti i stvarati do 2. jula.

Akvarelističku koloniju "Sava" u Brodu pokrenuli su davne 1980. godine Krunoslav Kern, Đurđa Vilagoš i Muhamed-Hamo Fejzić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana