Brdska trka „Gat 2023”: Sportisti i rekreativci „osvajali“ gatački „Olimp”

Miloš Vasiljević
Brdska trka „Gat 2023”
Foto: Ustupljena fotografija | Brdska trka „Gat 2023”

GACKO - Zaljubljenici u prirodu, sportisti i rekreativci učestvovali su juče u brdskoj trci “Gat 2023” u blizini Gacka, a stazu sa usponom dugu 850 metara, uspješno su savladala 44 takmičara starija od 12 godina i 20 djece.

Najbrži je bio Nevesinjac Uroš Gutić, koji se na gatački „Olimp” popeo za pet minuta i 12 sekundi. Drugi je bio njegov sugrađanin Dejan Žerajić dok je treće mjesto pripalo Gačaninu Marku Okiljeviću, baš kao i prošle godine.

Pobjednik trke, Uroš Gutić član AK banjalučkog Borca  državni je prvak BiH na 5.000 metara.

 - Generalno ne trčim ovakve staze, a ova je baš teška. Došao sam da pokušam nešto napraviti i uspio sam pobjedom. Bilo je odlično, doći ću i naredne godine ako mi to obaveze dozvole - rekao je Gutić pohvalivši organizaciju događaja.

Poznati ultra trejl trkač Dejan Žerajić, naglasio je da je trka prebrza za učesnike što je čini posebnom.

- Uvijek se rado odazovem na sve događaje u Gacku. Mislim da je ovo pun pogodak, svi smo uživali, a posebno me oduševilo veliko prisustvo djece-  rekao je Žerajić.

U kategoriji djece, najbrži su bili Jakov Kandić, Andrija Tepavčević i Aleksa Nikolić.

Pobjednicima su uručene nagrade, a svi učesnici dobili su na poklon majice i zahvalnice. Nagrade su dobili i najstariji i najmlađi takmičar.

Predsjednik udruženja „Gat” Saša Nikolić, ističe da trku organizuju sa ciljem promocije brda Gat koje je simbol Gacka. Ovogodišnja masovnost i interesovanje posjetilaca pokazuje da su na pravom putu i da ovaj događaj može postati tradicionalan sa učešćem sve više takmičara i posjetilaca.

- Zadovoljni smo što su ove godine učestvovala i neka poznata imena iz ovog sporta, a posebno što je prisustvovao veliki broj djece. Ovom prilikom se zahvaljujem školi sporta „Spartakus“  na podršci i saradnji. Zahvaljujem se svim današnjim takmičarima i posjetiocima i čestitam pobjednicima. Promovišemo zdrav sportski život i značaj očuvanja prirode -  istakao je Nikolić.

Predsjednik Mjesne zajednice Brljevo Obren Nikolić kaže da postižu cilj, a to je očuvanje sjećanja na ustanike na Brljevu, promociju brda Gat, ali i promociju Udruženja.

- Ovogodišnja trka je organizovana na višem nivou od prethodne, između ostalog i zahvaljujući našim sponzorima, kojima smo veoma zahvalni. Cilj nam je da svaka naredna trka bude za jednu stepenicu na višem nivou organizacije -  kazao je Nikolić.

Učešće u trci uzeli su i polaznici škole sporta i korektivne gimnastike “Spartakus” iz Gacka. Njih 85 u pratnji trenera uspješno su izašli na Gat.

 

Lijepe vijesti donose vam

 Addiko banka Banja Luka i Glas Srpske.

 

Milan Gutović, jedan od trenera škole sporta zahvalio je organizatorima na pozivu i izrazio zadovoljstvo što su dio ove manifestacije.

- Zajedno ćemo se potruditi da manifestacija bude tradicionalna i svake godine masovnija. Ove godine je ,,trka na Gat” i dio Kulturno-sportskog ljeta tako da je i tim prepoznat značaj organizacije same trke. Ono što je bitno još naglasiti da se pored sportskog i takmičarskog dijela ističe i istorijski momenat same lokacije - rekao je Gutović i dodao da je potrebno ovaj lokalitet proglasiti od značaja za lokalnu zajednicu i prilagoditi ga za turističke posjete, staze za šetnju, vidikovac i slično.

Na brdo Gat popeo se  i načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković.

- Ovo mjesto je od izuzetne važnosti za istoriju Gacka i mi moramo da čuvamo kulturu sjećanja na naše pretke koji su ovdje iznijeli zastavu slobode. Organizacija ovakvih događaja i posjeta omladine najbolji je način promocije Gata - istakao je Milinković.

Brdska trka “Gat 2023” jedan je od događaja u okviru manifestacije “Kulturno - sportsko ljeto Gacko 2023”, koje traje do 19. avgusta ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana