Brčko: Zbog čestog pucanja vodovodne cijevi, oštećen oltar crkve u Bijeloj

Srna
Brčko: Zbog čestog pucanja vodovodne cijevi, oštećen oltar crkve u Bijeloj

BRČKO, - Često pucanje cijevi vodovoda koja prolazi kroz dvorište Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u brčanskom naselju Bijela stvorilo je štetu na objektu crkve i parohijskom domu.

 

Starješina hrama Nikola Lukić rekao je novinarima da do pucanja dolazi svake godine u proteklih deset godina i to najmanje dva puta godišnje.

Sveštenik Lukić je naveo da je prije nekoliko dana cijev ponovo pukla na dva mjesta i da više nije dozvolio prekopavanja i bilo kakve popravke sve dok se cijev ne izmjesti izvan dvorišta crkve, na čemu insistira godinama.

"Mi samo tražimo da se taj vodovod izmjesti, da se nađe modalitet. Ovo sveto mjesto već je narušeno u materijalnom smislu. Ušla je vlaga u oltar koji freskopišemo. Sad moramo usjecati zidove", istakao je sveštenik Lukić.

Sveštenik Lukić je napomenuo da su se on i predstavnici Crkvenog odbora za pomoć obraćali mjesnom Upravnom odboru i predsjedniku mjesne zajednice Anti Anđiću jer je vodovod u nadležnosti mjesne zajednice, ali da do sada nisu imali njihovo razumijevanje za ovaj problem.

Starješina hrama je rekao da ima dobru saradnju sa mještanima sela u kojem većinski živi hrvatsko stanovništvo, ali da predsjednik mjesne zajednice ne može da prebaci odgovornost na sveštenika i Crkveni odbor zato što je zatvorio vodu nakon pucanja cijevi. Zbog toga je, napominje Lukić, bez snabdijevanja ostalo nekoliko povratničkih kuća, škola i ambulanta u blizini crkve.

"Mi nismo rekli da se vod zatvori, nego da se izmjesti. Bez ikakvih političkih konotacija, međureligijskih i međuetničkih, ne želimo da stvorimo pogrešnu sliku, ali želimo da zaštitimo pravo na imovinu Srpske pravoslavne crkvene opštine Bosanska Bijela", rekao je sveštenik Lukić.

Predsjednik mjesne zajednice Bijela Anto Anđić rekao je da je pomoć u rješavanju ovog problema zatražio od gradonačelnika Siniše Milića i zamjenika gradonačelnika Ante Domića, kao i od šefa Odjeljenja za komunalne poslove Zorana Bulatovića.

"Obećali su da će u narednih deset dana izmjestiti cijev i da će problem biti riješen", rekao je Anđić.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Zoran Bulatović rekao je da se Odjeljenje uključilo u rješavanje problema kao tehnička pomoć predstavnicima mjesne zajednice Bijela, da su radovi na izmiještanju cijevi počeli, te da će posao biti brzo završen, a problem riješen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana