Branka Sančanin završava knjigu o čuvenom glumcu porijeklom iz Srpca: Mnogi ni danas nisu svjesni Uglješine veličine

Dejan Jovičić
Branka Sančanin završava knjigu o čuvenom glumcu porijeklom iz Srpca: Mnogi ni danas nisu svjesni Uglješine veličine

SRBAC - Nakon gotovo tri godine pisanja, iz štampe će uskoro izaći prvi primjerak monografije o glumcu Uglješi Kojadinoviću, porijeklom iz Razboja kod Srpca, koji je obilježio pozorišnu i filmsku umjetnost šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka u bivšoj Jugoslaviji.

Autor monografije je književnica i bibliotekarka u Narodnoj biblioteci u Srpcu Branka Sančanin, koja kaže da će djelo o čuvenom glumcu koji je preminuo 1982. godine u 46. godini života i po vlastitoj želji sahranjen u rodnom selu, biti objavljena na oko 300 stranica.

U njoj će se, dodaje, naći detalji njegove kratke, ali uspješne karijere, tokom koje je ostvario nezaboravne uloge u filmovima i serijama kao što su “Velo misto”, “Prosjaci i sinovi” i druge, stojeći rame uz rame sa glumačkim velikanima poput Radeta Šerbedžije, Fabijana Šovagovića i Mustafe Nadarevića.

Kojadinović je pred kraj života osnovao vlastito pozorište i širom bivše Jugoslavije igrao Davida Štrpca u predstavi nastaloj po Kočićevom “Jazavcu pred sudom”.

- Riječ je o jednom od najvećih glumaca sa naših prostora kojim sam bila fascinirana od malih nogu, kada sam ga gledala sa roditeljima u čuvenoj seriji “U registraturi”. Ponosna sam što je baš meni pripala čast da napišem trajno svjedočanstvo o njegovom liku i djelu, a podršku sam dobila i od naše sugrađanke Vanje Malešević kojoj je Uglješa bio ujak i koja mi mnogo pomaže u pripremi monografije - rekla je Sančanin.

Tokom istraživačkog rada, srbačka autorka je obišla “Hrvatsko narodno kazalište”, Hrvatski državni arhiv, Hrvatsku radio televiziju i druge važnije institucije u Zagrebu gdje je Uglješa završio Akademiju za pozorišnu umjetnost i dostigao potpuno glumačko ostvarenje.

Obimna dokumentacija koju je prikupila o njegovom glumačkom angažmanu ima neprocjenjivu vrijednost.

- Ogromnu pomoć dobila sam od Borisa Senkera, šefa Odsjeka za istoriju pozorišne umjetnosti iz Hrvatske akademije nauka i umjetnosti, koji mi je pronašao izuzetno važne podatke do kojih je teško doći. Prikupila sam i važna svjedočanstva od Uglješnih saradnika a jedno od njih je prenijela nekadašnja doktorica Radojka Tendžerić koja je bila njegov veliki prijatelj i kojoj je preminuo na rukama - rekla je Sančanin.

Prvi primjerak monografije trebalo bi da bude predstavljen na proslavi krsne slave i Dana opštine Srbac u oktobru ove godine, a zvanične promocije će biti održane naredne godine u Banjaluci i Zagrebu.

- Centralnu promociju planiramo 20. juna 2022. godine, kada će se obilježiti četiri decenije od njegove smrti. Jedna od ideja je da taj događaj organizujemo u krugu pravoslavnog hrama ili u školskom dvorištu u Razboju u čijoj neposrednoj blizini se nalazi mjesno groblje sa njegovim vječnim prebivalištem. Još je mnogima u sjećanju tužni ispraćaj kojem su tada prisustvovali i legendarni glumci Fabijan Šovagović, Milan Štrljić, Adem Čejvan i drugi  - ističe Sančanin.

Prema njenim riječima, mnogi u našoj zemlji još nisu svjesni njegove glumačke veličine, te bi njegovom zaostavštinom trebalo da se bave i studenti na akademijama umjetnosti.

Nepravda

Prije nekoliko godina u novom gradskom parku u Srpcu postavljena je bista sa imenom Uglješe Kojadinovića, za koju i danas postoje inicijative da se prebaci u najuži centar grada, a ima i zagovornika da mu se podigne spomenik u prirodnoj veličini. Sadašnji Centar za kulturu i sport nekada se zvao po Uglješi Kojadinoviću, ali danas nijedna institucija u Srpcu ne nosi njegovo ime, zbog čega je po mnogima učinjena velika nepravda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana