Bosansko Grahovo: 33 korisnika ostvaruju stalnu novčanu pomoć

Srna
Bosansko Grahovo: 33 korisnika ostvaruju stalnu novčanu pomoć

BOSANSKO GRAHOVO - Stalnu novčanu pomoć na području opštine Bosansko Grahovo ostvaruju 33 korisnika, rekla je Srni Vesna Samardžija iz Službe za opštu upravu i socijalnu zaštitu u ovoj lokalnoj zajednici.

- Korisnici ostvaruju i zdravstveno osiguranje ali se nekima od njih subvencionišu i troškovi električne energije - kaže Samardžija.

Prema njenim riječima, u Bosanskom Grahovu pravo na invalidninu ostvaruje 35 korisnika, od kojih četiri ostvaruje i zdravstveno osiguranje.

- Opština zajedno sa resornim kantonalnim ministarstvom pomaže porodiljama i nezaposlenim majkama. Za svako novorođenče opština daje jednokratnu novčanu pomoć od 500 KM - kaže Samardžija.

Ona navodi da na području ove zapadnokrajiške opštine nema nijedna civilna žrtva rata.

Prema njenim riječima, opština snosi troškove zdravstvenog osiguranja za učenike i studente na redovnom školovanju koji to pravo ne ostvaruju po drugim osnovama.

- U potpunosti snosimo troškove prevoza đaka koji putuju u srednju školu u Drvar. U ovoj godini za tu namjenu opština je uzdvojila 76.000 KM, ali isto tako pomažemo studentima i srednjoškolcima preko stipendija, odlazaka na ekskurzije i mature - objasnila je ona.

Prema njenim riječima, lokalna samouprava snosi troškove sahrane stanovnika Bosanskoh Grahova, onih koji nemaju nikoga od porodice.

- Jedno lice nam je smješteno u Ustanovu socijalne zaštite i za devet mjeseci za te potrebe izdvojili smo 18.230 KM - navela je ona.

Samardžija je istakla da je opštini Bosansko Grahovo potrebna veća i jača podrška resornog kantonalnog ministarstva ali i viših nivoa vlasti.

- Na mjesečnom nivou 1.000 KM od resornog ministarva se raspodijeli za jednokratnu novčanu pomoć, što nije dovoljno. Odnos kantona prema potrebama stanovnika je zapravo maćehinski - istakla je Samardžija.

Ona je dodala da je opštini Bosansko Grahovo potreban socijalni radnik koji bi se bavio problemom stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana