Bosanska Krupa - zeleni dragulj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim FOTO

Danijela Bajić
Bosanska Krupa - zeleni dragulj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim FOTO

BOSANSKA KRUPA - Nadaleko poznate ljepote kanjona rijeke Une, vrelo Krušnice, izletišta Šujnovac i Mlinčići, bogomolje i druge kulturno-istorijske znamenitosti, te park Zeleni otoci lijek su za dušu svakog putnika namjernika koji kroči u Bosansku Krupu.

Dragulj ovog malog mjesta, smještenog u podnožju Grmeča, je kristalno čista rijeka Una, čija su ostrva idealna za kampovanje, ali je i pravi raj za ribolovce i šetače.

Šum vode i mali kaskadni vodopadi ovaj krajiški gradić čine savršenom destinacijom za sve kojima se um hrani nevjerovatnim ljepotama prirode.

Putovanje u ovaj grad vrijedi svakog minuta potrošenog vremena. Da bi se nagledali prirode, njene ljepote i čiste vode dovoljno je prošetati  šetalištem Kej, koje se nalazi kraj rijeke Une, ispod tvrđave Pset i vodi sve do drvenog, s jedne strane, i željeznog mosta, s druge strane. I važi za jedno od najljepših mjesta u gradu za posmatranje modre rijeke, u šta se uvjerila i ekipa "Glasa Srpske" koju je stazama ove krajiške ljepotice proveo šef kabineta gradonačelnika Ernes Halilović.

Bosanska Krupa je bogata prirodnim resursima koje, započinje priču Halilović, nadležni polako, ali sigurno pretvaraju u kapacitete kako bi doprinijeli razvoju turističkog sektora, posebno u pogledu održivog razvoja, odnosno zelenog turizma.   

- Zeleni otoci, koji su smješteni u srcu ovog grada, sami po sebi su se nekako izdvojili i postali naš brend, koji čini osam riječnih ada. One imaju prirodnu ljepotu koja se ne može doživjeti nigdje drugdje nego u Bosanskoj Krupi - kazao je Halilović.

Male ade postoje od kada i Bosanska Krupa, dok je priča o Zelenim otocima počela sa projektom prije 11 godina, zahvaljujući kojem je uređeno to područje sa osam riječnih ostrva, čiji prizor oduzima dah.

- Sva ostrva su povezana drvenim mostovima, napravljene su staze, igralište za djecu, teretana na otvorenom, ali i ponuđen ugostiteljski sadržaj. Trenutno nastavljamo sa projektom "Green Islands Tour " koji finansiraju Evropska unija i vlada Njemačke, a sprovode GIZ i UNDP. Zahvaljujući njihovoj podršci spojili smo još jednu veliku adu, na kojoj se nalazi sportsko-rekreativni centar, i izgradili turistički kamp, a u fazi gradnje je i sanitarni kompleks - rekao je Halilović.

Bosanska Krupa poznata je po brojnim prirodnim ljepotama i fenomenima, a jedno od njih je, priča Halilović, vrelo rijeke Krušnice koja je duga šest kilometara. Vrelo je impresivan prizor moći vode, a sama rijeka je mirna i čista. Cijeli tok rijeke, gdje se često održavaju takmičenja u flaj fišingu, je pitak i izuzetno bogat ribom. Do vrela vozi turistički čamac, što ovom istoimenom izletištu daje posebnost i jedinstven doživljaj prirode.

- Pored blagodeti rijeka Une i Krušnice, svakako bih izdvojio Vidikovac i Gradine. Turisti tokom posjete mogu uživati u biciklizmu, planinarenju, a u ponudi imamo i zip-lajn. Ono što je najviše prisutno jeste rafting na rijeci Uni i vožnja kajakom - kazao je Halilović.

Dodao je da ovaj grad u smislu razvoja održivog turizma dosta radi na organizaciji kako kulturnih, tako i zabavnih manifestacija koje nude različiti sadržaj gostima. Među njima su "Una regata", koja predstavlja brend ovog grada i okuplja oko 800 posjetilaca, te tradicionalna manifestacija koja traje duže od 40 godina, a riječ je o trci unskim lađama, koje se i dan-danas prave u Bosanskoj Krupi.

Spoj prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa Bosansku Krupu čini jednim od najatraktivnijih mjesta u okruženju. U ovom malom gradu u jednom dvorištu su smještene i ponosno prkose vremenu tri bogomolje - pravoslavna i katolička crkva i džamija. One su dokaz zajedništva među stanovništvom Bosanske Krupe.

- Naš grad nudi svima ponešto. Mi smo bogati kulturno-istorijskim nasljeđem, svi ljubitelji kulture i istorije mogu posjetiti Stari grad i tvrđavu Pset - priča Halilović.

Turistička ponuda ne bi bila ovako dobra i raznolika da, istakao je Halilović, grad u kontinuitetu ne ulaže u ovaj sektor, a primarni cilj je  razvoj održivog turizma.

Zahvaljujući tom entuzijazmu Bosanska Krupa se našla među nekoliko destinacija iz BiH koje su ispunile prvih 15 uslova koji im mogu donijeti sertifikat "Green Destinations" i staviti ih na mapu najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija.

- To je samo jedan od dokaza da smo na pravom putu i daje nam vjetar u leđa da tako i nastavimo - kazao je za kraj Halilović.

Predstavljanje destinacija

Za implementiranje održivog turizma koji se sprovodi kroz projekat "EU4BusinessRecovery", kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada Njemačke, odabrane su destinacije Skakavac, Bosanska Krupa, Konjic, Šamac, Trebinje, Nacionalni park "Kozara", Mostar i Žepče, uključujući Zavidoviće i Maglaj.

Voditelj ovog projekta Danija Krig istakla je da održivi turizam u BiH može opstati ukoliko se uključe svi potrebni akteri.

- Projekat sa fokusom na izvozno orijentisani i turistički sektor implementira GIZ podstičući otvaranje novih radnih mjesta, te rast i razvoj preduzeća, čime BiH postaje konkurentnija na tržištu Evropske unije. Podrška se sve više fokusira na zelenu ekonomiju i digitalizaciju u održivom turizmu. Održivog turizma nema, osim ako se ne uključe svi akteri. To podrazumijeva vlast, lokalne zajednice i stanovništvo - istakla je Krigova na radionici u Konjicu.

Koordinator projekta odgovornog turizma u agenciji "Green Visions" i partner u regionalnom projektu "Balkan Green" Tijeri Žuber rekao je da su pomenute destinacije iz BiH napravile prvi korak ka dobijanju sertifikata "Green Destinations", od kojih svaka ima jednu lijepu priču, kako za lokalno stanovništvo, tako i za posjetioce iz regiona i šire.

- Drago mi da su ove destinacije ušle u top 100 priča jer su sve različite, ali imaju želju da na jedan planiran način razumiju svoj turizam kako ne bi došlo do njegovog uništavanja - kazao je Žuber.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana