Bolja povezanost Gornje Marićke i Jutrogošte sa Prijedorom

Snežana Tasić
Bolja povezanost Gornje Marićke i Jutrogošte sa Prijedorom

Prijedor - Mještani prijedorskih sela Gornja Marićka i Jutrogošta dobili su asfalt, za šta je grad ukupno izdvojio 292.000 KM.

Sreću i radost zbog novog puta nisu krili, a složni su da je infrastruktura ključni faktor za opstanak seoskog stanovništva.

Član Savjeta MZ Gornja Marićka Momir Stojnić istakao je da će novi asfalt mnogo značiti mještanima, s obzirom na to da je riječ o rubnom području grada.

- Asfalt i vodovod znače naš opstanak ovdje, a i uslove za povratak onima koji su otišli - rekao je Stojnić.

Mještanin sela koje je u petak obilježilo i svoju slavu i slavu crkve Svetog Petra Radovan Mikanović rekao je će novoasfaltirani put koristiti više od 150 domaćinstava.

- Imamo 15 djece koja ovim putem idu do škole, putujemo na posao, a sve više turista dolazi zbog crkve brvnare u Marićki i stabla hrasta čija se starost procjenjuje na 600 godina - kazao je Mikanović.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je otvorio dionicu asfaltnog puta u dužini od 500 metara, rekao je da je iz gradskog budžeta za taj posao izdvojeno oko 52.000 KM.

- Riječ je o projektu asfaltiranja puteva u seoskim područjima, a asfaltirana dionica dalje se produžava još tri kilometara, sve do takozvane banske ceste, koja ide od Banjaluke preko Bronzanog Majdana do Sanskog Mosta - istakao je Đaković. Prema njegovim riječima, u planu je da se u narednom periodu sa tim putem povežu Busnovi i Ravni Gaj.

Razlog za slavlje uoči Petrovdana imali su i mještani Jutrogošte, koji su dobili prve kilometre asfalta od kada selo postoji. Riječ je o novoasfaltiranom putu u dužini od 2,1 kilometar, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 240.000 KM.

- Ovo je nekad bilo selo sa mnogo više mještana, ali i danas ima domaćina koji vrijedno rade i dočekali su dugo očekivani dan - rekao je gradonačelnik.

Mještani sela srećni su zbog puta u nadi da će se u budućnosti nastaviti sa asfaltiranjem tog putnog pravca, što će im biti veliko olakšanje u komunikaciji sa gradom.

- Naša je želja da se ovi putevi koriste za povratak ljudi, a ne da njime odlaze u inostranstvo i tamo traže svoju budućnost - kazao je Đaković.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Jutrogošta Bojan Milašinović kaže da je novi asfalt mještanima, kojih ima oko 300, mnogo više od betona.

- To je veliki korak za naš kraj jer se na ovaj način otvaraju nove mogućnosti i perspektive za razvoj, za održavanje manifestacija i za život sela uopšte - istakao je Milašinović.

Vodovod

Milenko Đaković je najavio i početak izgradnje tercijarne mreže i priključaka na vodovod Crno vrelo, tako da će mještani Gornje Marićke uskoro dobiti kvalitetnije uslove za život. Ugovor za taj projekat, vrijedan 9,4 miliona KM, potpisan je u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana