Bivši đaci škole u potkozarskom selu Dragelji proslavili 60 godina mature

Milan Vujić
Bivši đaci škole u potkozarskom selu Dragelji proslavili 60 godina mature

Gradiška - Sjećanje na školske dane, uspomene i anegdote ponovo su oživjeli bivši učenici nekadašnje četvorogodišnje škole u potkozarskom selu Dragelji kod Gradiške, koji su se okupili i proslavili 60 godina mature.

Šezdeset godina kasnije, na istom mjestu pozdravi, zagrljaji, suze radosnice i mnogo smijeha. Okupili su se bivši osnovci i evocirali uspomene na srećno djetinjstvo i najljepše đačko doba.

Jedna je bivših učenica ove škole, Branislava Blagojević, sa sjetom se prisjetila đačkih dana i druženja.

- Drago mi je što smo se okupili nakon toliko vremena da se zajedno prisjetimo školskih dana, druženja i prvih ljubavi. Lijepi su to dani bili, radovali smo se dolasku u školu, druženju, prijateljstvu... Nekako je sve bilo drugačije nego danas, a imali smo i veoma dobrog učitelja Radomira Čađu, koji se prema nama ophodio kao prijatelj i roditelj. On, nažalost, iz zdravstvenih razloga, danas nije sa nama - prisjetila se Blagojevićeva.

Učesnici okupljanja prisjetili su se davnih srećnih vremena, ističući da su tada pjesma i igra bile nezaobilazne pri svakom druženju.

- Uvijek smo pjevali, družili se i bili zajedno. Zimi smo se okupljali na posijelima, a ljeti pred zadrugom - ispričala je Smilja Nikić-Telečki, koja danas živi u Novom Sadu.

Bivša učenica ove škole je i Smilja Romić, učiteljica u penziji, koja danas živi u selu Laminci kod Gradiške.

- Naša generacija bila je vesela i puna života. Svako veče smo šetali kroz selo i pjevali izvorne narodne pjesme. Takav je bio naš izlazak i bili smo jako srećni i zadovoljni. Bila su to dobra vremena - prisjetila se Romićeva.

Za razliku od današnje situacije, kada se sve više seoskih škola gasi, prije šezdeset godina škola u Drageljima bila je pretijesna za sve đake. Tih pedesetih godina prošlog vijeka nastava u ovoj seoskoj školi odvijala se u dvije smjene za više od 80 učenika, koji su postali dobri i pošteni ljudi.

Brak

Kao i u svakoj školi, tako su se i u ovoj maloj seoskoj školi rađale prve ljubavi, od kojih su neke krunisane brakom. Takva je i ljubav Branislave i Stanoje Blagojevića, koji su u srećnom braku punih 55 godina i žive u susjednom selu Grbavci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana