Bitka za život “mrvice” obojena ljubavlju i brigama

Milijana Latinović
Bitka za život “mrvice” obojena ljubavlju i brigama

BANjALUKA - Put od “mrvice” do plavokose djevojčice, osnovca koji niže samo petice, za Banjalučanku Neru Šukalo i njene roditelje bio je isprepleten neizvjesnošću, brigama i odlascima kod ljekara, ali su uz mnogo ljubavi i upornosti savladali sve prepreke i sa osmijehom za “Glas Srpske” pričaju o izazovima pred koje ih je život stavljao.

Najljepšu životnu ulogu Milada Šukalo zaigrala je u septembru 2013. godine, kada je sticajem okolnosti morala da se porodi iako za to još nije bilo vrijeme.

- Bila je to moja prva trudnoća. Sve je bilo u redu do 30. sedmice, kada je ljekar ustanovio da imam povišen krvni pritisak, zbog čega sam morala u bolnicu. Ni ostali nalazi nisu bili dobri i morala sam na hitni carski rez. Rodila sam djevojčicu u 31. sedmici trudnoće, tešku 1.680 grama - prisjetila se Milada i dodala da je kćerki dala ime Nera, po Neretvi, rijeci uz koju je odrasla, “boginji koja teče”. Najteži trenutak obojen neizvjesnošću, dodala je, bio je kada se probudila nakon carskog reza.

- Tada sam osjetila najveći strah jer treba da pitam šta je s mojim djetetom. Iza stakla sam vidjela supruga Mladena i njegovu sestru kako u ruci drže telefon i pokazuju mi fotografiju bebe. To je najemotivniji trenutak, znala sam da je moja djevojčica živa - ispričala je Milada.

Na prvi susret s bebom čekala je nekoliko dana s obzirom na to da je ležala na intenzivnoj njezi u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

- Teško sam se nosila s tim. Majke na svaka tri časa odlaze u prostoriju za izdajanje mlijeka koje bebice dobijaju preko sonde, jer su još male i nedovoljno razvijene. Svaki odlazak tamo pratio je strah da ću čuti neku lošu vijest, aparati zuje na sve strane, vidim ljekare kako saopštavaju novosti majkama, ponekad i one teške, i sve to samo unosi nemir i strah, a mi majke kao neki tužni likovi idemo ka tim prostorijama - kazala je ova hrabra majka prisjetivši se najtežih 14 dana koje su ona i njena Nera provele u bolnici. Dolazak kući bio je nova stepenica na putu njihove borbe u kojoj je kroz sve bitke, rame uz rame sa Miladom, koračao i njen suprug Mladen, a pomoć i podrška stizali su im od porodice i prijatelja.

- Učestali grčevi, plač, odlasci na kontrole i preglede obilježili su prva dva mjeseca Nerinog života, a česti odlasci u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” bili su dio naše borbe prve dvije godine. Vježbe koje su bile neophodne svakom djetetu teško padaju. Potrebno je mnogo strpljenja i nade da dijete sve savlada i da budete spokojni. Naša djevojčica ni danas ne voli da je grlimo jako i stežemo, a to je vjerovatno posljedica tog perioda - rekla je Milada i dodala da su iza njene porodice registratori nalaza i kilometri pređenog puta do zdravstvenih ustanova, ali da je njihova mala priča dobila srećan epilog. Plavokosa djevojčica danas je zdrava i vesela i hrabro korača u nove životne pobjede. Na tom putu, osim roditelja koji su Neri najveći oslonac, društvo joj pravi mlađi brat Leon.

Kako bi zajedničkim snagama krenuli u bitke za bolje sutra svojih mališana, roditelji prijevremeno rođenih beba u Srpskoj prije četiri godine i zvanično su, obilježavajući 17. novembar, dan posvećen prijevremeno rođenim bebama, organizovali Udruženje “Mrvice”. Ono danas okuplja stotine djevojčica i dječaka koji su na svijet stigli prije 37. sedmice trudnoće. Uzdajući se u podršku plemenitih ljudi, ovo udruženje pokrenulo je inicijativu za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, a podrška na putu do tog cilja stigla je iz kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović. Pod pokroviteljstvom predsjednice, 11. po redu humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja će biti održana 27. decembra, posvećena je pokretanju banke humanog mlijeka, a svi koji žele mogu doprinijeti ostvarenju ove plemenite ideje tako što će pozvati “m:tel” humanitarni broj 1411 i donirati jednu marku.

- Osnivanjem banke obezbijedićemo majčino mlijeko za sve buduće “mrvice” čije majke ne budu imale mlijeko i mogućnost da doje. Ne smijemo zaboraviti da je majčino mlijeko od presudnog značaja za život beba, jer ne samo da je hrana, ono je za njih i lijek - istakla je Milada.

Akcije

Milada Šukalo je i portparol Udruženja “Mrvice” iza kojeg je mnogo uspješnih akcija realizovanih s ciljem obezbjeđenja što boljih uslova za sve buduće prijevremeno rođene bebe.

- Uz pomoć plemenitih ljudi, ali i republičkih institucija obezbijedili smo psihološku podršku za majke čije su bebe na intenzivnoj njezi u Univerzitetskom kliničkom centru RS, opremili smo prostorije za izdajanje, zatim kupili aparat za praćenje moždanih funkcija beba, tople krevetiće i oftamoskop - ispričala je Milada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana