Bileća: Učionice za osnovce uskoro toplije

Srna
Foto: Srna

BILEĆA- U Osnovnoj školi "Petar Drugi Petrović Njegoš" u Bileći završava se rekonstrukcija sistema grijanja, za šta je izdvojeno 450.000 KM, a potom bi trebalo da uslijedi obnova fasade i stolarije, najavili su danas predstavnici Vlade Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović rekla je prilikom posjete Osnovnoj školi "Petar Drugi Petrović Njegoš" da je Ministarstvo prosvjete označilo prioritetnim ovaj projekat, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je na osnovu toga donijelo odluku da izdvoji sredstva za sanaciju grijanja.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da se u prvoj fazi odvija rekonstrukcija sistema za grijanje, a da bi nakon toga trebalo da uslijedi i obnova fasade i stolarije na školi.

Ona je ukazala na značaj tog projekta jer, kako je istakla, za nesmetano odvijanje obrazovnog procesa u školama u Srpskoj moraju postojati adekvatni uslovi.

Sekretar Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Nikola Aleksić rekao je da se izvode radovi na zajedničkoj kotlovnici bilećke osnovne škole i obližnjeg Dječijeg vrtića "Budućnost".

"Mijenja se kompletna mašinska oprema i postavljaju novi kotlovi na pelet i energetski efikasne pumpe, kao i radijatorski ventili i dio cijevne mreže unutar i van objekata vrtića i škole", naveo je Aleksić.

On je precizirao da je ukupna vrijednost investicije 450.000 KM sa PDV-om i da se radovi izvode u okviru Razvojnog programa UN /UNDP/ "Zeleni klimatski fond" koji realizuje to ministarstvo.

Direktor Škole Miodrag Parežanin ukazao je na značaj sanacije sistema grijanja u toj obrazovnoj ustanovi nakon 50 godina, jer je postojao zastarjeli sistem na lož ulje, istakavši da je kompletna mreža dotrajala, što je često stvaralo probleme.

On je izrazio očekivanje da će učenici i nastavnici od naredne sezone grijanja imati još toplije učionice, ali da radovi neće remetiti nastavni proces.

Parežanin je izrazio očekivanje da nedostatak peleta na tržištu neće prouzrokovati probleme za tu školu jer su, kako je rekao, već kontaktirali snabdjevače i proizvođače. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana