Bileća: Stipendije od Vlade Srpske za učenike smjera bravar- zavarivač

Srna
Bileća: Stipendije od Vlade Srpske za učenike smjera bravar- zavarivač

BILEĆA - Učenicima koji upišu smjer bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru "Golub Kureš" u Bileći, kao i u Srednjoškolskom centru "Pero Slijepčević" u Gacku biće obezbijeđeni novčana naknada na mjesečnom nivou od 100 KM i troškovi prevoza, u skladu sa odlukom Vlade Srpske da finansijski stimuliše upis đaka u određena deficitarna zanimanja. Direktor Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" u Bileći Zdravka Milićević rekla je Srni da će u ovoj školskoj godini biti upisano jedno odjeljenje deficitarnog zanimanja bravar-zavarivač od 24 učenika.

Ona je dodala da ova ustanova ima odličnu saradnju sa firmom "Monting energetika" iz Trebinja, sa proizvodnim pogonom u Bileći u kojoj učenici već pohađaju praktičnu nastavu, te da je nekoliko učenika već na pragu zaposlenja, a ta praksa će biti nastavljena i naredne školske godine kroz zanimanje bravar-zavarivač.

"Kroz dualno obrazovanje omogućeno je da učenici u školi stiču teoretski dio znanja, a praktični na radnom mjestu kod poslodavca, jer ih tu poslodavac obučava i priprema za budući rad. Tako da oni mogu da tu praksu obavljaju i van vremena u školi i da dobijaju novčanu naknadu", rekla je Milićevićeva.

Ona je istakla da učenici pokazuju interesovanje za ovakav način obrazovanja, te da se kroz praktičnu nastavu bolje pripreme za buduće zanimanje, a i poslodavac stiče bolji uvid u njihov rad. Vlasnik firme "Monting eneretika" Ranko Bošnjak rekao je Srni da su kad je riječ o zaposlenju bravari-zavarivači uvijek dobrodošli u ovu firmu koja se bavi proizvodnjom i montažom procesne opreme, metalnih konstrukcija i rezervnih dijelova za različite industrijske objekte.

On je dodao da je ovo zanimanje bravar-zavarivač traženo i u Evropi i na našim prostorima, i da ga se čak ne može dovoljno proizvesti koliko je neophodan. Direktor bilećkog Srednjoškolskog centra Zdravka Milićević rekla je da će od naredne školske godine, osim zanimanja bravar-zavarivač, prema planu biti upisano jedno odjeljenje gimnazije opšteg smjera, ali i nekoliko novih zanimanja koja do sada nisu bila zastupljena u ovoj ustanovi.

"Prema planu, od naredne školske godine nova zanimanja koja će biti upisana su odjeljenje poslovno-informatičkog tehničara, odjeljenje agroturističkog tehničara i odjeljenje tehničara za CNC tehnologiju", navela je Milićevićeva.

Ona je dodala da očekuje da će i u okviru ovih zanimanja biti ostvarena dobra saradnja sa privrednim subjektima na području Bileće za izvođenje praktične nastave. Direktor gatačkog Srednjoškolskog centra Aleksandar Purović rekao je Srni da je od naredne školske godine planom predviđeno da se upiše jedno odjeljenje smjera bravar-zavarivač.

"Stipendija u iznosu od 100 maraka i deficitarno zanimanje je razlog više da se jedan dio učenika odmah opredijeli za to, posebno ovi koji imaju talenta za te poslove", rekao je Purović Srni.

On je dodao da je planom predviđeno da se, osim odjeljenja bravar-zavarivač, u Srednjoškolski centar "Pero Slijepčević" u Gacku upišu dva odjeljenja gimnazije i jedno odjeljenje mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana