Bijeljinske srednje škole uvode novitete: Matematički i smjer frizer na raspolaganju đacima

Ljiljana Aleksić
Bijeljinske srednje škole uvode novitete: Matematički i smjer frizer na raspolaganju đacima

BIJELjINA - Budućim srednjoškolcima u Bijeljini, pored redovnih smjerova, iduće školske godine na raspolaganju će biti i matematički smjer, poslovna informatika i smjer frizer.

Gimnazija “Filip Višnjić” planira da, osim postojećih smjerova, upiše i jedno eksperimentalno matematičko odjeljenje. To odjeljenje, koje će raditi po programu prestižne Matematičke gimnazije u Beogradu, pohađaće 16 učenika.

- U narednu školsku godinu upisaćemo 184 učenika u četiri odjeljenja opšteg smjera, tri odjeljenja društveno-jezičkog smjera i prvi put jedno odjeljenje matematičkog smjera - rekao je direktor Gimnazije “Filip Višnjić” Bijeljina Vladimir Šavija.

Prema njegovim riječima, inicijativa za uvođenje matematičkog odjeljenja pokrenuta je još prije tri godine.

- Prije tri godine ponovo smo otvorili Ljetnu školu matematičara, koja se održava u junu, i to je bila inicijalna kapisla za formiranje matematičkog smjera u Gimnaziji jer smo shvatili da rad u malim grupama iz matematike i fizike donosi mnogo bolje rezultate - naveo je Šavija.

On je podsjetio da su učenici ove škole Jelena Lazić i Dragan Marković učestvovali na evropskoj, odnosno svjetskoj olimpijadi.

- To pokazuje da imamo talentovane učenike i nadam se da će novi smjer u našoj školi zaživjeti - rekao je Šavija.

Za formiranje novog odjeljenja bijeljinska škola je dobila saglasnost i resornog ministarstva.

- Sada pozivamo učenike koji su dobri matematičari, fizičari i informatičari da se upišu na taj smjer jer će tako dobiti mogućnost razvoja i dobar osnov za dalje školovanje - rekao je Šavija.

Pored bijeljinske Gimnazije, novih smjerova u predstojećoj školskoj godini biće i u ostalim srednjim školama na području Bijeljine. Nastavni planovi i programi za novu školsku godinu inovirani su za većinu zanimanja i prilagođeni potrebama tržišta rada.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora srednjih škola Duška Đurića, koji je i direktor Ekonomske škole u Bijeljini, na području Semberije biće nastavljena praksa sinergije sa privrednicima i potrebama tržišta rada da se profilišu zanimanja koja su neophodna domaćoj privredi.

- Nije uvijek moguće ići u korak sa potrebama tržišta i zahtjevima privredne zajednice, ali je evidentno da u bijeljinskoj Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” sada imamo zanimanja koja su nastala upravo na taj način, dakle koja su inicirana od strane privredne zajednice s ciljem razvoja industrije na teritoriji Semberije - rekao je Đurić.

Istakao je da je taj iskorak napravljen u oblasti drvoprerađivačke industrije, a interes postoji i u građevinskoj industriji.

Đurić naglašava da je jedan od zahtjeva privredne zajednice bio uvođenje smjera frizer.

- Taj smjer smo, u okviru Poljoprivredno-medicinske škole, imali prije dvije godine, a ove godine svršeni osnovci moći će da ga ponovo upišu - rekao je Đurić i dodao da i Ekonomska škola uvodi novi smjer, poslovnu informatiku. Ističe da će učenici u Bijeljini imati veliki izbor zanimanja i da će upis najvjerovatnije biti organizovan u drugoj polovini juna.

Usavršavanje znanja

Talentovanim učenicima koji pokažu zavidno znanje tokom školovanja pruža se prilika za dodatno usavršavanje. Već nekoliko godina organizuje se Ljetna škola matematike, koja je ove godine zbog pandemije virusa korona otkazana. Pored toga, učenici iz Bijeljine svake godine odlaze i u Istraživačku stanicu Petnica u Srbiji, gdje pohađaju seminar iz matematike, psihologije, fizike, biologije i lingvistike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana