Bijeljinska Tehnička škola “Mihajlo Pupin” obilježava značajan jubilej: Rasadnik talenata već stotinu godinu

Ljiljana Aleksić
Bijeljinska Tehnička škola “Mihajlo Pupin” obilježava značajan jubilej: Rasadnik talenata već stotinu godinu

BIJELjINA - Bijeljinska Tehnička škola koja nosi naziv velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina može se pohvaliti onim što malo koja škola u Semberiji, ali i šire, može a to je vijek postojanja. Za to vrijeme iznjedrila je mnoge talente koji su znanjem pokorili svjetsku konkurenciju.

- Vijek postojanja ove škole značajan je ne samo za našu ustanovu i grad Bijeljinu, nego za cijelu Republiku Srpsku - rekao je direktor Tehničke škole “Mihajlo Pupin”, Milenko Maksimović, dodajući da su za to zaslužni svi učenici ali i profesori koji su radili i danas rade u ovoj ustanovi.

U proteklih nekoliko godina ova škola postala je najtraženija među svršenim osnovcima. Traži se mjesto više na upisu, posebno za smjerove elektrostruke, a postoji i nekoliko zanatskih smjerova deficitarnih na tržištu.

- U novoj školskoj godini uvešćemo nova zanimanja odnosno autoelektričar, automehaničar i alatničar. Na proteklom upisnom roku ispod crte ostalo je oko 100 učenika, a kroz ova tri nova zanimanja očekujemo da ćemo privući još veći broj zainteresovanih za zanate - rekao je Maksimović.

Budući mašinci, saobraćajni tehničari, drvoprerađivači i elektrotehničari dobiće i bolje uslove za obavljanje praktične nastave. Pri kraju je izgradnja novog objekta s devet prostorija za praksu i četiri kabineta neophodnih za obrazovanje oko hiljadu učenika ove škole.

- Objekat će biti od velikog značaja za učenike stručnih smjerova, koji se obrazuju za zanimanja za kojima sve više raste potreba. Nove radionice za obavljanje praktične nastave svakako će mnogo značiti i đacima i profesorima. Nadamo se da ćemo do sljedeće školske godine biti u novim radionicama - kaže Maksimović.

Jedan od profesora u penziji Jovan Vasilić pamti period i kada ova škola nije nosila ime Mihajla Pupina.

- Došao sam u ovu školu 1979. godine koja se tada zvala Škola učenika u privredi. Nastava je izvođena u nekoliko objekata. Osim u prostorijama u centru grada nastava se odvijala i u zgradi stare Ekonomske škole, nakon čega smo prešli u zgradu gdje se škola i danas nalazi. Bilo je puno časova i učenika, ponekada veoma teško za rad. Najveći problem bio je privoliti učenike da odlaze na takmičenja iz fizike, ali vremenom je i to postalo redovno - kaže Vasilić.

Njegova nekadašnja učenica, a danas profesorka matematike i informatike u Tehničkoj školi Nada Vasiljević kaže da školu pohađa veoma mnogo talentovanih učenika.

- Mnogi đaci osvajaju brojne nagrade kako na domaćim tako i na svjetskim takmičenja - rekla je Vasiljevićeva i dodala da je to ogroman uspjeh za školu. Posebno se ističe inovatorska sekcija čiji članovi često dobijaju nagrade za inovacije i stvaralaštvo. Uspješne su i druge sekcije koje rade u okviru škole.

Povodom značajnog jubileja organizovan je niz manifestacija, među kojima je i otkrivanje biste Mihajlu Pupinu u krugu škole u Račanskoj ulici. Održana je i promocija monografije o Tehničkoj školi autora Milana Veljka, Tatjane Đurić-Josipović, Tanje Lazić, Sadika Pazarca i Vesne Đukanović. Nastavnik istorije u ovoj ustanovi Milan Veljko kazao je kako je cilj da priča o istorijatu škole, jednoj od najstarijih institucija na području Bijeljine, ostane dokumentovana za buduće generacije.

- Nije bilo lako pribaviti istorijsku građu koja se našla u monografiji i opisala vijek stručnog obrazovanja i vaspitanja u Semberiji - rekao je Veljko.

Odlikovanje

Povodom obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike, predsjednica Srpske Željka Cvijanović uručila je odlikovanja i priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Ordenom Njegoša prvog reda za posebne zasluge na polju prosvjetne djelatnosti i aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i ugledu Republike Srpske odlikovane su četiri srednje škole među kojima i Tehnička škola “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana