Bijeljina: Talenat oslikan kroz 80 umjetnina

Ljiljana Aleksić
Bijeljina: Talenat oslikan kroz 80 umjetnina

BIJELjINA - Da slikarstvo u Bijeljini ima svijetlu budućnost, potvrđuju u Udruženju likovnih umjetnika "Sveti Luka" kojem se priključuje sve više talentovanih Semberaca, kako mladih, tako i onih koji su se na to odvažili tek u zrelim godinama.

- Broj članova povećava se iz godine u godinu i zadovoljstvo nam je što je sve više mladih, ali i što naše udruženje, koje postoji duže od decenije, poprima regionalni karakter jer nam se pridružuju i stvaraoci iz susjednih gradova - rekao je predsjednik udruženja "Sveti Luka" Panto Pantić.

Osim po stvaranju umjetničkih djela, poznati su i po humanitarnom radu, a Pantić ističe da su ove godine učestvovali u dvije akcije darujući radove u humanitarne svrhe. 

Likovni umjetnici iz Udruženja "Sveti Luka" predstavili su se na tradicionalnoj izložbi radova koja je sedmi put postavljena u Galeriji Centra za kulturu "Semberija". Ove godine predstavila su se 32 autora sa 80 radova u kojima će posjetioci moći da uživaju do 20. decembra.

Kustos Galerije Milijanko Miholjčić rekao je da djela izlažu brojni stvaraoci koji nisu završili umjetničku ili likovnu akademiju, ali su u oblasti amaterskog slikarstva postigli izuzetne rezultate.

- Kvalitet radova stvaralaca iz "Svetog Luke" potvrda je da nismo pogriješili što im ustupamo prostor u kome izlažu profesionalni umjetnici. Sazrijevanje pojedinih umjetnika vidljivo je iz godine u godinu i imajući u vidu kvalitet njihovih radova, mnogi od njih svojim djelima mogu da pariraju profesionalcima - ocijenio je Miholjčić. 

Jagoda Stupar odavno se bavi slikarstvom, a svoje mjesto u udruženju pronašla je prije nekoliko godina.

-  Od malena se bavim slikanjem iako me život odveo na potpuno druge staze. U posljednjih pet godina aktivno se bavim slikarstvom, a najviše volim da radim portrete tehnikom ulje na platnu. Do sada sam učestvovala na tri izložbe koje organizuje naše udruženje, a na ovoj sam predstavila tri rada, seoski pejzaž, ikonu i portret slikarke - kaže Stupareva. 

Jedan od novijih članova ovog bijeljinskog udruženja je i mladi umjetnik Bojan Petričević, čija je ljubav fotografija. Sugrađanima se predstavio dvjema fotografijama.

- Smatram da je umjetnička fotografija na našim prostorima na jako niskom nivou. Fotografi se ne odlučuju za taj korak, nekako se to danas komercijalizovalo. Upravo iz tog razloga ja sam želio da baš fotografiju prikažem na umjetnički način - naveo je Petričević. 
 

Nedostatak prostora

Panto Pantić je istakao da Udruženje "Sveti Luka" i dalje nema vlastiti prostor za rad, što u značajnoj mjeri otežava njihovo djelovanje.

- Nadamo se da ćemo u budućnosti i to pitanje riješiti - istakao je Pantić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana