Bijeljina: Svjetski dan multiple skleroze

Srna
Bijeljina: Svjetski dan multiple skleroze

BIJELjINA - Od multiple skleroze u Bijeljini boluje 51 lice prijavljeno u udruženju oboljelih od ove bolesti, a najmlađi oboljeli je dijete od 12 godina, rekao je novinarima predsjednik Regionalnog udruženja oboljelih od multiple skleroze Milorad Čordić.

Ovo udruženje obuhvata osam opština u regiji Semberije, Majevice i Posavine i ima 85 članova, dok je broj oboljelih mnogo veći, kaže Čordić.

Na Svjetski dan multiple skleroze u hotelu "Drina" u Bijeljini održan je skup na kojem su razmijenjena iskustva o bolesti i terapiji, pomacima i potrebama oboljelih u toj borbi koja pogađa i njihovu porodicu.

"Najteže mi je kada vidim mlade, još neostvarene ljude, čiji se broj među oboljelima povećava, prošle godine imali smo četvoro mladih među novoboljelima, zbog toga u radim u udruženju", kaže Uroš Jovičić iz Ugljevika, koji se sa multiple sklerozom bori 21 godinu. Jovičić je predsjednik kluba oboljelih u Ugljeviku koji ima 10 članova, od kojih šest ne mogu da se brinu o sebi.

"Ova bolest nosi invalidnost, a mislim da je meni pomogao rad, kao psihičko opuštanje, da odlažem tu invalidnost", rekao je Jovičić. On radi na termoelektrani u Ugljeviku i ima mogućnost redovne rehabilitacije i odlaska u banju.

"Posao znači mnogo, ali mi još nemamo tu normalnost u društvu da invalidi rade, da budu ljudi koji privređuju sebi, porodici i društu, a ne nečiji teret", istakao je Jovičić.

Opisujući život sa multiple sklerozom, on kaže da oboljeli mora da se navikne da ono što ne može da uradi i ne mora da uradi.

"Ja ne mogu da zakopčan dugmad, ne nerviram se zbog toga, zakopčaće mi neko", naveo je Jovičić svoj primjer. Bijeljinski ljekar Miodrag Femić istakao je na skupu važnost fizikalne terapije i što češće rehabilitacije za oboljele od multiple skleroze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana