Bijeljina: Mladi biolozi istražuju floru i faunu u barskom sistemu Drine

GS
Bijeljina: Mladi biolozi istražuju floru i faunu u barskom sistemu Drine

BIJELjINA - Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je danas Eko-centar "Jezera" u kojem boravi 15 studenata, članova Udruženja studenata biologije BiH koji istražuju biološku raznovrsnost flore i faune u barskom sistemu donjeg toka i ušća rijeke Drine.

Studenti, zajedno sa bijeljinskim ekološkim udruženjem "Eko-put", sprovode projekat "Korak po korak do cilja", koji finansira EU, a implementira se u okviru "Eko-BiH" projekta.

Mićić je podsjetio da je na mjestu današnjeg Eko-centra nekada bila divlja deponija, te da je zahvaljujući odličnoj saradnji udruženja "Eko-put" i Gradske uprave, izgrađen ekološko-istraživački centar.

"Ovaj centar je od velikog značaja za lokalnu zajednicu upravo zbog rada sa učenicima osnovnih i srednjih škola, mladima i studentima, starijim osobama, istraživačima i ljubiteljima prirode", rekao je Mićić novinarima.

Mićić je podsjetio da udruženje "Eko-put" svake godine za svoj rad, putem javnog konkursa, dobija sredstva od Gradske uprave za finansiranje projekata udruženja građana.

"Da je riječ o ozbiljnoj organizaciji potvrda su i brojna priznanja za najbolje volontere koje su njihovi članovi primili od Grada Bijeljina", rekao je Mićić.

Predsjednik udruženja "Eko-put" Snježana Jagodić Vujić zahvalila je Gradskoj upravi za podršku i istakla da će Udruženje nastaviti kampanju da se oko Eko-centra "Jezera" uspostavi zaštićeno područje, koje će omogućiti dalji razvoj eko-turizma, a time i povećanje broj radnih mjesta u oblasti "zelene ekonomije".

"To je dugoročan plan i zbog toga je ovaj projekat nazvan Korak po korak do cilja, jer svake godine kada se uradi po nešto, nakon nekoliko godina imamo jasne i konkretne rezultate", rekla je Jagodić-Vujić.

Monika Šafhauzer, član Udruženja studenata biologije BiH, rekla je da od prošle godine Udruženje vrši biološka istraživanja zajedno sa bijeljinskim studentima.

"Do sada samo radili na polju ornitologije, hiropterologije, herpetologije, botanike i mikologije u kojima smo ostvarili značajne rezultate. Osim vrsta koje smo otkrili, imamo i prve rezultate koji prate tok različitih vrsta, ali i prisutnosti invazivnih vrsta na ovom prostoru", navela je ona.

Prema njenim riječima, studenti su oduševljeni Bijeljinom i ambijentom u kojem rade, stekli su nove tehnike i znanja o vrstama koje do sada nisu imali priliku da vide u drugim dijelovima BiH.

"S obzirom na to da su u pitanju prvi rezultati istraživanja, treba da prođe još dosta godina do konačnih rezultata o brojnosti ovih vrsta, održivosti i slično", naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana