Bijeljina: Isplativ uzgoj jagode u Semberiji

Srna
Bijeljina: Isplativ uzgoj jagode u Semberiji

BIJELjINA - U selu Kacevac kod Bijeljine bračni par Stevo i Vajica Simić decenijama uzgajaju jagode koje nikada nisu prskali herbicidima.

Simić je rekao Srni da jagode koje uzgajaju daju dobar prinos i kvalitet, zadržavaju svježinu i po nekoliko dana, a umjesto hemijskih tretmana oni u njihovom uzgoju koriste svoj rad i posvećenost.

"Ko jednom dođe u naš jagodnjak - vraća se uvijek", istakao je Simić i naveo da im je to i najbolji podstrek za rad. Prodaja je sigurna, a obavlja se u domaćinstvu Simića i za nju je zadužena Stevina supruga Vajica.

"Naš jagodnjak se prostire na jednom dunumu zemlje i ima posađenih 3.000 sadnica, daje prinos do 2,5 tone jagode u sezoni, a cijena je tri KM po kilogramu", rekla je Simićeva.

Ona je istakla da se u jagodnjaku sve radi ručno i da im to nije težak posao.

"Jagoda je voće koje traži dosta vode, pa su majske kiše ove godine pogodovale rodu koji je pristigao već 10 maja i trajaće do polovine juna", rekla je Simićeva.

Simićeva je navela da od domaćih jagoda, po starinskim receptima, bez konzervansa, sprema slatko i džem za unuke od kćerke i sina, koji žive u Bijeljini.

"Najveće mi je zadovoljstvo što proizvodimo zdravu hranu za svoju porodicu i za prodaju", naglasila je Simićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana