Banjaluka: Od aprila Banjaluka i Gradiška izdavaće elektronske građevinske dozvole

Agencije
Banjaluka: Od aprila Banjaluka i Gradiška izdavaće elektronske građevinske dozvole

U Banjaluci je predstavljen Integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

 

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je istakla da je sa testnim fazama projekta Gradiška počela 8. januara, a Banjaluka 17. januara.

- Cilj nam  nam je da stranim i domaćim  investitorima ali i građanima olakšamo, i omogućimo lakše dobijane razne tehničke dokumentacije potrebne u sektoru građevinarstva. Izdavanje elektronske građevinske uslovljeno je i elektronskim potpisoma, a za ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske  već je pripremilo podzakonskih akata za usvajanje elektronskog potpisa.  To znači da investitor iz bilo kog dijela svijeta može podnijeti zahtijev za građevinsku dozvolu. Za početak ćemo imati primjer papirnate forme, ali vremenom će sve preći u  elektronsku formu - navela je ona.

Naglasila je da se problemi u implementaciji ovog projekta mogu javljati dok se u potpunosti ne digitalizuje zemljišnje knjige, a Republička geodetska uprava već sprovodi taj projekat finansiran od strane švedske ambasade.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da Banjaluka već dvije godine uspješno sprovodi jednošaltersko izdavanje dozvola.

- Građani najviše koriste ove usluge dok oko 50 odsto investitora još uvijek sami i direktno odlaze u određene institucije po dozvole. Godišnje se izda oko 1.100 dozvola samo za velike stambeno poslovne objekte, što je ogroman posao. I ovaj ovaj projekat će biti pun izazova, ali Banjaluka je prošla testnu fazu i očekujemo da za četiri mjeseca sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola u  potpunosti progunkcioniše - dodao je on.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da će ovaj projekat će omogućiti dalji razvoj grada, te pomoći u privlačenju novih investicija.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana