Banja “Dvorovi” vratila se redovnim aktivnostima: Turisti pohrlili u biser Semberije

Ljiljana Aleksić
Banja “Dvorovi” vratila se redovnim aktivnostima: Turisti pohrlili u biser Semberije

BIJELjINA - Banja “Dvorovi” u Bijeljini otvorila je vrata domaćim i stranim turistima, koji ovih dana spas od vrućina pronalaze na pet otvorenih bazena u sklopu ovog turističkog bisera Semberije.

Do toga je dovela stabilizacija epidemiološke situacije i izlazak banje iz “kovid” sistema nakon sedam mjeseci. To je potvrdio i direktor ove javne ustanove Milorad Zekić, koji je rekao da se zbog pandemije virusa korona nisu mogli baviti osnovnom djelatnošću.

- Nadamo se da smo svojim doprinosom pomogli u borbi sa pandemijom i sada se vraćamo našoj drugoj misiji, a to je rehabilitacija pacijenata - navodi Zekić. Geotermalna voda, prirodni resurs kojom Banja raspolaže, koristi se u medicinske, ali i turističke svrhe, a Zekić kaže da im dolaze građani iz svih krajeva Srpske i okolnih gradova u Srbiji, a česti gosti su i oni iz inostranstva koji odmor provode u rodnom kraju.

- Često naše komercijalne usluge koriste i pacijenti koji su se nekada liječili u ovoj ustanovi. Ko god želi, može doći - kaže Zekić.

Dodaje da cijene ulaza na bazene nisu mijenjali.

- Ostale su iste kao i prošle godine, pet KM za odrasle i tri KM za djecu do 12 godina, a oni koji dođu poslije 15 časova ulaz plaćaju četiri marke. Takođe imamo i sezonske karte po cijeni od 140 KM za četiri mjeseca, od juna do septembra. Za penzionere i sindikalne organizacije preduzeća sezonske karte su 100 KM - navodi Zekić.

Građani imaju mogućnost, kao i prošle godine, da do Dvorova putuju turističkim vozićem, a cijena prevoza u jednom pravcu je jedna marka.

- Ove godine nabavili smo još jedan vagon, jer smo lani uvidjeli da su građani veoma zainteresovani da se voze turističkim vozićem - navodi Zekić.

Ističe da su mjesečni troškovi Banje oko 75.000 KM. Od gradske uprave, odnosno Gradskog štaba za vanredne situacije ove godine doznačeno im je oko 170.000 KM i 10.000 KM za uređenje objekta nakon izlaska iz “kovid” sistema. Posredstvom Kompenzacionog fonda doznačeno im je 200.000 KM.

- To nam je značajna pomoć da izmirimo dug prema radnicima u iznosu jedne plate, kao i dugovanja prema dobavljačima, gdje smo u značajnom zaostatku. Pandemija je prekinula i određene investicije u Banji i nadamo se da ćemo uspjeti da dobijemo pomoć grada koji je vlasnik ove javne ustanove. U narednom periodu bavićemo se i rješavanjem statusa Banje, odnosno vlasništva. Pokrenućemo inicijativu prema Skupštini grada Bijeljina da se donese odluka da Vlada Srpske preuzme vlasništvo nad Banjom, kako bismo je mogli restrukturirati i da to bude zdravstveno-turistički centar - kaže Zekić. Tokom posljednje posjete Banji “Dvorovi” srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da što prije treba riješiti neke pretpostavke kako bi se u Banji “Dvorovi” desio veliki investicioni zahvat, koji bi joj omogućio da se na najbolji mogući način iskoristi termalna voda, naglasivši da su institucije spremne da u narednih nekoliko godina u ovaj kompleks ulože do 50 miliona KM.

Ugovor sa Fondom

Milorad Zekić kaže da i ove godine imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS “težak” oko 310.000 KM.

- To nam je od velikog značaja, posebno u pogledu finansija. Nakon izlaska iz “kovid” sistema uspjeli smo da se relativno brzo organizujemo i počnemo sa terapijskim programom i ambulantnim liječenjem pacijenata. Sada imamo tridesetak pacijenata na stacionarnom liječenju - rekao je Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana