Ansambl “Venac” iz Gračanice pred Dobojlijama

Srna
Ansambl “Venac” iz Gračanice pred Dobojlijama

DOBOJ - Igrama, pjesmama i običajima sa Kosova i Metohije večeras se u Doboju, u okviru manifestacije “Dani Srbije u Srpskoj”, predstavio Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” iz Gračanice.

Konzul Srbije u Banjaluci Vesna Marinković zahvalila je Dobojlijama za srdačan doček i za mogućnost da dođe do natpjevavanja i nadigravanja kroz pjesme, igre i običaje.

“Hvala za podršku koju pružate Srbiji, mada je to uzajamno”, istakla je Marinkovićeva na otvaranju manifestacije u Centru za kulturu i obrazovanje.

Organizatori manifestacije “Dana Srbije u Srpskoj”, koja traje do 24. oktobra, su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Zamjenik gradonačelnik Doboja Vlado Blagojević napomenuo je da je Vlada Srbije ekonomski prisutna u Doboju od majskih poplava 2014. godine i podsjetio na brojne projekte koji su realizovani zahvaljujući sredstvima Srbije.

Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Vukosava Sofrenić izrazila je zadovoljstvo što je Doboj izabran za nastup Ansambla “Venac” s obzirom na to da baštini godišnju tradiciju njegovanja narodne igre, plesa i kulture kroz rad lokalnih kulturno-umjetničkih društava.

Sofrenićeva je istakla da je dobojsko kulturno-umjetničko društvo večeras nastupalo zajedno sa gostima iz Gračanice.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Iz Prištine je protjeran na Vidovdan 1999. godine i primorani da privremeni smještaj nađe u Nišu.

U oktobru 2003. godine vraća se i počinje da radi u veoma teškim uslovima u mjestu Čaglavica u blizini Prištine. Tu radi do 2008. godine, a onda se seli u Gračanicu u tamošnji Dom kulture, gdje je i danas.

Povratkom na Kosovo i Metohiju uspjeli su da ožive i obogate kulturna dešavanja širom Kosmeta.

Tokom dugogodišnjeg rada Ansambl je imao zapažene koncerte i nastupe širom Srbije, ali i u zemaljama regiona. Bogat repertoar “Venca” čini više od 35 koreografija sa Kosmeta. /kraj/alu/msb/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana