Ambiciozni planovi “Vrela Seljani”: Voda sa Sokoca napajaće Rogaticu

S. M.
Ambiciozni planovi “Vrela Seljani”: Voda sa Sokoca napajaće Rogaticu

ROGATICA - Ambiciozni planovi komunalnog preduzeća “Vrela Seljani” iz Rogatice predviđaju da se sa ciljem povećanja kvaliteta usluga vode ona dovede sa oko 20 kilometara udaljenog izvorišta Bereško vrelo u opštini Sokolac, čija izdašnost je 170 litara u sekundu.

Ističe to direktor ovog javnog preduzeća Aleksandar Vukojičić naglašavajući da je to planirano kroz projekat “Planiranje i unapređenje dugoročnih potreba za vodom u Rogatici”.

- Time bi se za vijek vjekova riješio problem snabdijevanja vodom Rogatice sa znatno većim brojem stanovnika od sadašnjeg. Voda bi prirodnim tokom išla do bazena “Živaljevina” čiji kapacitet je 1.000 kubnih metara, a odatle gravitaciono, do svih potrošača bez pomoći električne energije i održavanja pumpnih stanica za što se trenutno izdvaja oko 10.000 maraka mjesečno - kazuje  Vukojičić.

U trogodišnjem planu poslovanja za period 2023-2025. godine, koji su na posljednjoj sjednici podržali odbornici Skupštine opštine, između ostalog, navodi se da bi u Plješevici, Krvčićima i Donjim Seljanima trebalo izgraditi potpuno novu mrežu.

Ovom preduzeću opština je kao osnivač povjerila i poslove kanalizacije i odlaganja komunalnog otpada uz održavanje deponije smeća “Rudine” i gradskog groblja Lužnica u čijem sastavu je i Partizansko spomen-groblje.

Vukojičić naglašava da su i u tim oblastima planirani određeni zahvati poput onog na glavnom odlagalištu komunalnog otpada “Rudine” i otvaranja novih gradskih grobalja na lokaciji Rajkovina i Pašić kula.

- Za te poslove već se priprema prostorno-planska dokumentacija s predračunom potrebnih finansijskih sredstava - kaže Vukojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana