Amaterska pozorišna trupa iz Srpca niže uspjehe: Scena jača samopouzdanje mladima

Dejan Jovičić
Amaterska pozorišna trupa iz Srpca niže uspjehe: Scena jača samopouzdanje mladima

SRBAC - Bavljenje amaterskim pozorištem ne razvija samo glumačke vještine već jača samopouzdanje i savladava strah od javnih nastupa, što može biti od velike koristi mladim ljudima u budućem životu i radu.

Kaže to izvršna direktorica Amaterske pozorišne trupe “Milenijum” iz Srpca Sanela Vidović dodajući da su nedavno predstavili 12. autorsku predstavu pod nazivom “Kolaž 23”.

Vidovićeva naglašava da njihova nova predstava dočarava ulazak mladih u svijet glume i potvrđuje da u Srpcu postoji veliko interesovanje mladih za ovu vrstu umjetnosti.

- Priča prati tužnu i usamljenu djevojčicu Sašku koja odluči da se upiše na časove glume jer ih pohađa njena simpatija i postepeno stiče nova poznanstva i zaljubljuje se u teatar. To se dešava i u stvarnosti jer mladi koji jednom zakorače na “daske koje život znače” veoma brzo zavole pozorište i izgrade sopstvenu ličnost - rekla je Vidovićeva.

Pozorište “Milenijum” u Srpcu osnovano je 2006. godine i u početku je brojalo svega šest članova, a sada ih je aktivno više od trideset.

- Gotovo svi naši polaznici upisali su se na fakultete nakon srednje škole, a neki pohađaju upravo studije glume. Što je posebno važno, počeli su razmišljati mnogo šire, uključujući se u kulturna i druga dešavanja u mjestima u kojima žive i to pokazuje da naš trud nije bio uzaludan - istakla je Vidovićeva.

Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić, koja je režirala predstavu, kaže da su kroz razne scenske situacije naučili djecu da poštuju red, rad i disciplinu.

- Nakon dvadesetogodišnjeg iskustva rada sa mladima zaključila sam da djeci najviše prija da se dokažu na sceni, što je bilo dovoljno da osmislim ovakav rediteljski koncept i prikažem njihov glumački razvoj. Kroz vježbe dikcije i govorenja poezije, scenski pokret, akrobatiku i ples, stvorili smo pozorišnu čaroliju i usadili djeci osjećaj pripadanja i sreće - rekla je Zrnićeva.

Srednjoškolac Ognjen Miljević iz Srpca je već pet godina član “Milenijuma” i do sada je glumio u četiri predstave, a njegov život se, kako kaže, nakon ulaska u ovo amatersko pozorište promijenio iz korijena.

- Bio sam zaglavljen u zatvorenom krugu introvertnosti, a sada sam nikad slobodniji i otvoreniji, u čemu mi je pomogao i brat koji je prije mene počeo da pohađa glumu. Povećao sam svoje interesovanje za filmsku i pozorišnu umjetnost, upoznao mnoge bliske prijatelje, stekao duh zajedništva i postao bolji čovjek u svakom pogledu - kaže Ognjen.

Humanost

Predstava “Kolaž 23” imala je i humanitarni aspekt. Sva sredstva od prodaje ulaznica usmjerena su za liječenje Nataše Davidović iz Srpca koja boluje od malignog oboljenja, a na nedavnoj premijeri prikupljeno je 3.040 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana