Adžić: Deficit iz prvih šest mjeseci u julu i avgustu prešao u suficit

Srna
Adžić: Deficit iz prvih šest mjeseci u julu i avgustu prešao u suficit

Gradiška - Skupština grada Gradiška usvojila je danas informaciju o izvršenju budžeta grada za period januar-juni 2019. godine, prema kojem je u prvih šest mjeseci budžetski deficit iznosio 261.753 KM.

U okviru planiranog budžeta za 2019. godinu u iznosu od 32.605.000 KM, u prvoj polovini godine budžetski prihodi i primici ostvareni su u iznosu od 15.252.508 KM, a rashodi i izdaci u iznosu od 15.514.261 KM.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rakao je da je budžetski deficit iz prvih šest mjeseci 2019. godini već u julu i avgustu prešao u suficit.

“Jedan od razloga deficita bio je što preduće žIEEž nije upatilo 217.000 KM obaveza prema gradskom budžetu, ali je taj iznos naplaćen u toku sedmog i osmog mjeseca. Poznato je i da je u prvih šest mjeseci lošije stanje sa pristizanjem prihoda od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a da su ti prihodi veći u drugoj polovini godine”, pojasnio je Adžić.

On je istakao da se već realizuju sredstva od prodaje građevinskog zemljišta i dodatnih renti i naknada, što će biti zanačajni prihodi koji će dovesti do budžetskog suficita do kraja godine, te da će vjerovatno do kraja 2019. biti usvojen i rebalans budžeta za ovu godinu.

Adžić je dodao da je prvi put u lokalnom parlamentu usvojena i Strategije razvoja lokalnih puteva i ulica na području Gradiške za period 2019-2029. godina.

“To je okvir iz kojih će proizilaziti operativni planovi za izgradnju i asfaltiranje gradskih ulica i lokalnih puteva. Održali javne rasprave i razgovarali sa predstavnicima svih mjesnih zajednica, kako bi uvažili sve njihove potrebe”, istakao je Adžić.

On je dodao da je na području Gradiške u posljednjih dvije i po godine, sredstvima iz gradskog budžeta i donacija Vlade Republike Srpske i međunarodnih organizacija, izgrađeno oko 50 kilometara lokalnih puteva i rekonstruisano nekoliko gradskih ulica.

Odbornik opozicionog PDP-a Goran Bijelić rekao je da je klub odbornika ove stranke u raspravi o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine najviše zamjerki imao na rashode za plate zaposlenih u Gradskoj upravi koje, kako tvrdi, svake godine rastu za oko 500.000 KM.

Bijelić je dodao da su uputili zamjerke Gradskoj upravi zbog povećanih troškova za reprezentaciju i razne manifestacije.

Odbornici gradskog palamenta usvojili su i izvještaj o radu Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece “Lepa Radić” za radnu 2018/2019. godinu, te izvještaj o poslovanju i godišnji obračun Javnog preduzeća sportski centar “Servicijum” za 2018. godinu.

Usvojene su i informacije o poslovanju javnih preduzeća Radio Gradiška i Sportski centar “Servicijum” za period januar-juni 2019. godine, te razmatrane informacije o poslovanju u prvih šest mjeseci ove godine komunalnih preduzeća Vodovod, Gradska čistoća i Toplana.

Odnornici su usvojili i informacije o poslovanju u prvom polugodištu 2019. javnih ustanova iz oblasti kulture, Kulturnog centara, Zavičajnog muzeja, Narodne biblioteke i Gradskog pozorišta Gradiška, te informacije o poslovanju Doma zdravlja, Apoteke i Centra za socijalni rad, za period januar-juni, kao i informacije o poslovanju Turističke organizacije Gradiške i Razvojne agencije Gradiška “Raga”, za prvih šest mjeseci ove godine.

Usvojene su i odluke o izmjeni Odluke o stipendiranju studenata sa područja grada Gradiška, pristupanju izradi Regulacionog plana “Kej”, izmjenama Odluke o uslovima i načinu obavljanja javnog prevoza lica i stvari na području Gradiške, kao i prijedlozi akata iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana