Znanje bruse u hotelima na moru

Aleksandar Stojanović
Znanje bruse u hotelima na moru

Banjaluka - Grupa od 12 učenika Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole otišla je na ferijalnu praksu na hrvatsko ostrvo Krk, gdje će mjesec dana imati priliku da nadograde svoje znanje i vještine stečene u školi.

Nakon dugo vremena ponovo je uspostavljena saradnja škole i hotela sa Jadranskog primorja, a učenici iz smjerova kuvar, konobar, kulinarski, ugostiteljski i turistički tehničar praksu će obavljati u kompleksu “Hotels end kemp rizort Njivice”, gdje su otišli u pratnji mentora.

U školi kažu da saradnja predstavlja iskorak u primjeru dobre prakse koju đaci obavljaju u hotelima “Beli kamik” i “Jadran”, upoznaju njihov način rada i na usluzi su gostima sa njemačkog, italijanskog i francuskog govornog područja. Đaci su oduševljeni i ističu da je to za njih nešto novo i dugo iščekivano.

- Stigli smo prije nekoliko dana i već smo se navikli i uhodali u posao. Zaposleni su spremni da nam pomognu i objasne šta god treba, a tu su i naši profesori koji nas obilaze i nadziru. Nadam se da ćemo se predstaviti u najboljem svjetlu kako bismo otvorili vrata sljedećim generacijama da dođu, vide i nešto novo nauče - rekao je Nemanja Čubrilović, učenik trećeg razreda, smjera ugostiteljski tehničar.

Đacima su obezbijeđeni put, smještaj, hrana, uniforma za praksu i pristojna naknada za posao koji obavljaju, a slobodno vrijeme provode odmarajući se i u šetnji predivnom plažom na ostrvu.

- Predstavnici hotela dolazili su kod nas u školu, a tom sastanku prisustvovali su i naši roditelji, što nas je još više zainteresovalo za dolazak i rad u kompleksu - dodao je Čubrilović.

Prema riječima profesora praktične nastave i kuvarstva Predraga Tošića, veličina i posjećenost hotelskog kompleksa, profesionalnost i znanje koje posjeduju na polju turizma i ugostiteljstva i praćenje savremenih načina poslovanja, učenicima pružaju priliku da unaprijede svoje vještine i da, nakon završenog školovanja, bez straha od nepoznatog zablistaju na budućim radnim mjestima.

- Želim da naglasim da na ovaj način nagrađujemo najbolje učenike koji mjesec ranije završavaju školu i to vrijeme provode na moru učeći, radeći i uživajući, a naši ugostitelji dobijaju profesionalniji kadar - istakao je Tošić, koji je sa đacima otputovao na Krk.

Onim što su učenici pokazali radeći nekoliko dana u hotelima, zadovoljna je i uprava kompleksa.

- Stručna praksa u našim objektima omogućuje učenicima da se upoznaju s radom u velikom i organizovanom sistemu, upoznaju nove ljude, novu radnu i životnu sredinu i time rade na jačanju svoje ličnosti i osamostaljivanju. Takođe, ovakvo iskustvo doprinosi razvoju naše struke i pozitivnom ugledu s obzirom na to da se oni vraćaju kućama puni pozitivnih utisaka i iskustava - rekla je direktorica za ljudske resurse u kompleksu “Njivice” Nataša Kovačić-Stilinović i naglasila da se nada da će saradnja sa školom biti nastavljena i u narednim godinama.

Direktor

Direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Boris Spasojević rekao je da će praksa mnogo značiti učenicima, ali i profesorima koji imaju priliku da se upoznaju sa radom vrhunskih lanaca hotela van države.

- Naša škola je jedina koja ima ovakav vid prakse. Prvi utisci učenika i roditelja su fenomenalni, a nadamo se da ćemo saradnju nastaviti i u narednim godinama - naveo je Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana