Sjećanje na herojski podvig Dragana Cigana

Agencije
Sjećanje na herojski podvig Dragana Cigana

Čelinac - U Branešcima kod Čelinca danas je služen pomen i održana akademija kao znak sjećanja na Dragana Cigana iz ovog sela koji se 22. jula 2007. godine utopio u Jadranskom moru u italijanskom gradu Jezolo, spasavajući dvoje djece.

Parastos na Draganovom grobu služio je paroh branešački, jerej Luka Božić u prisustvu porodice, mještana, te predstavnika lokalne i republičke vlasti.

Otac Luka je istakao da je Dragan po hrišćanskim načelima učinio najsvetije djelo i time poslao poruku svijetu kakvi su pravoslavci ljudi.

Otvarajući svečanu akademiju pod nazivom “Da se Dragan ne zaboravi” predsjednik Organizacionog odbora Željko Detrajić rekao je da je narod koji zaboravi svoje heroje osuđen na propast.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković rekao je da kabinet predsjednika Srpske želi da pošalje poruku da izuzetno cijeni ovo herojsko djelo koje mogu mogu učiniti samo istinski heroji, ali i da će Draganova porodica od institucija Republike Srpske imati podršku i da neće biti zaboravljena.

Predsjednik Skupštine opštine Čelinac Vidosav Kičić naglasio je da se svi građani čelinačkog kraja ponose svojim herojem, ali i da ostaje obaveza da brinu o njegovoj porodici.

Prije šest godina tada 31-godišnji Dragan iz morskih talasa izvukao je Madlen i Matiju, čije porodice nije poznavao.

Dragan Cigan je za svoj herojski čin posthumno odlikovan Zlatnom plaketom za hrabrost od italijanskog predsjednika Đorđa Napolitana, proglašen je za ličnost godine u Republici Srpskoj u izboru “Glasa Srpske”, a posthumno je dobitnik i priznanja za najplemenitiji podvig godine koji dodjeljuju “Večernje novosti”. Jedna ulica u italijanskom gradu Jezolo nosi njegovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana