Risto Jeremić prvi Fočak na poštanskoj markici

R. Đ.
Risto Jeremić prvi Fočak na poštanskoj markici

Foča - Poštanska markica, izrađena povodom 150 godina od rođenja doktora Riste Jeremića, pionira istorije medicine i prvog čovjeka iz BiH koji je stigao do zvanja akademika i hirurga, promovisana je u petak u fočanskom Muzeju “Stara Hercegovina” u saradnji sa “Poštama Srpske”.

Zbog velikih zasluga ovog srpskog intelektualca, koji je stvarao mnogo na polju nauke, kulture i prosvjete u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. vijeka, “Pošte Srpske” opredijelile su se da vijek i po od rođenja velikana obilježe štampanjem 15.000 markica i 300 FDC koverata.

- Na ovaj način smo obnovili sjećanje na izuzetnu ličnost koja je obilježila istoriju srpskog naroda, mnogo zadužila Foču i cijelu bivšu Jugoslaviju. Sigurni smo da će i ova poštanska marka, na kojoj se nalazi naš ugledni sugrađanin, biti dobar ambasador Srpske i da će putem pošiljki stići na sve kontinente - rekao je direktor fočanske RJ “Pošta Srpske” Svetislav Kovačević. Danko Mihajlović, istoričar Muzeja “Stara Hercegovina”, u kojem je lani otvorena izložba o Jeremiću, kaže je da je riječ o prvom Fočaku koji je imao visoko obrazovanje i koji je dobio mjesto na poštanskoj markici.

 

                                                                            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana