Ništa od domaće klaonice pilića

Anita Janković-Rečević
Ništa od domaće klaonice pilića

Banjaluka - Projekat izgradnje prve domaće klaonice peradi u Srpskoj, u koju su živinari polagali velike nade jer bi im omogućila povećanje proizvodnje i olakšala plasman mesa, obustavljen je do daljeg zbog nedostatka novca i izostanka podrške.

S obzirom na to da je Republika Srpska ostala bez ijedne domaće klaonice i prerađivača pilećeg mesa, za razliku od FBiH, u kojoj posluje njih nekoliko, stotinjak farmera iz Srpca, Prnjavora i Dervente okupljenih u Udruženje tovljača pilića RS prije dvije godine pokrenuli su inicijativu za izgradnju klaonice. Prvobitni plan je bio da klaonica djeluje u sklopu asocijacije živinara, ali je zbog nedostatka sredstava sve prepušteno privatnom preduzeću “Živanić DS” iz Prnjavora.

Vlasnik ovog preduzeća Desimir Živanić ističe da je dugo nastojao da viziju domaćih peradara sprovede u djelo, ali da je na kraju odustao.  

- Kupili smo zemljište u Gornjim Smrtićima, nabavili opremu i svu potrebu dokumentaciju. Međutim, za gradnju objekta trebalo je oko dva miliona KM, ali nismo ih uspjeli obezbijediti. Nastojao sam da nađem banku koja bi sve kreditirala, ali s obzirom na to da ova branša nije visoko profitabilna, nisam uspio - priča Živanić.

Ističe da ni nadležni nisu imali sluha za ovaj projekat.

- U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su nas upućivali na slovenačku “Perutninu”, koja nije bila zainteresovana za ovaj vid saradnje - istakao je Živanić. Dodao je da je obustava ove investicije veoma štetna po sektar peradarstva u Srpskoj, koji polako ali sigurno gubi bitku sa sve većom konkurencijom iz FBiH.

- Nova klaonica bi peradarima stvorila dugoročnu sigurnost, obezbijedila izvoz na strana tržišta, a samim tim i bolju zaradu, jer je na domaćem tržištu zarada minimalna. Prije 15 godina živinari iz RS su pilećim mesom hranili cijelu BiH jer farmi gotovo da nije bilo u FBiH. Danas je druga priča jer u Srpskoj posluje samo klaonica “Perutnine” u Srpcu, čiji su kapaciteti mnogo manji od proizvodnih, tako da nam firme iz FBiH praktično uzimaju posao ispred nosa - navodi Živanić i ističe da Banjalučane hrani piletina iz Tešnja, a ne iz Srpca ili Prnjavora, što je nedopustivo.

Živinar iz Srpca Dušan Simić kaže da je obustava gradnje klaonice veliki poraz za domaće peradare.

  • Najveći problem je što ne postoji sloga među nama proizvođačima. Udruženje koje smo tada pokrenuli praktično je ugašeno jer nam fali preduzetničkog duha, plašimo se da razmišljamo svojom glavom. Uz domaću klaonicu bismo imali svoj brend, planirali smo da budemo i akcionari, ali zbog manjka podrške sve je palo u vodu - kaže Simić i dodaje da su prepušteni na milost i nemilost stranim poslodavcima i firmama iz FBiH.

Tanka zarada

Dušan Simić naglašava da se peradari u Srpskoj mogu nazvati modernim robovima.

- Radimo po uslovima koje nam diktiraju strane i firme iz FBiH, a uslužni tov nam je plaćen 0,30 KM po kilogramu. Ta cijena nije mijenjana već 30 godina, a u međuvremenu su poskupjeli voda, struja, drva. Moj otac, od kojeg sam naslijedio posao, imao je veću zaradu na 5.000 komada pilića nego ja danas na 25.000 - rekao je Simić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana