Nepoznate osobe pokušale da unište životinje na Tjentištu

Nebojša Tomašević
Nepoznate osobe pokušale da unište životinje na Tjentištu

Foča - Kravu koju je usmrtio medvjed u Nacionalnom parku “Sutjeska” nepoznate osobe posule su otrovom i premjestile, a lovci sumnjaju da je cilj bio da otruju i istrijebe divljač.

Životinju je usmrtio medvjed 30. avgusta, ali je ona dva dana kasnije pronađena u Donjim Lukama kod Foče posuta nepoznatom materijom.

Izvor “Glasa Srpske” je kazao da se radi o specifičnom otrovu koji se ne može kupiti u slobodnoj prodaji.

Kravu posutu žutom supstancom pronašao je šef Službe zaštite lova i ribolova u Nacionalnom parku “Sutjeska” Željko Sekulić.

- Kravu koju je usmrtio medvjed nepoznate osobe su premjestile sa mjesta na kojem je uginula. Pronašao sam je s druge strane rijeke Sutjeske i bila je posuta nekom žutom materijom za koju vjerujem da je otrov - kazao je Sekulić.

Dodao je da u posljednje vrijeme kolaju priče da se na području Foče divljač truje raznim otrovima.

- Navodno to rade pojedine osobe da bi otrovale vukove. Ipak, nemamo za to dokaze, a takođe ne mogu da tvrdim da li je krava posuta otrovom ili nečim drugim, ali, po svemu sudeći, vjerujem da jeste. Potrebno je da se ta supstanca ispita i vidi šta je u pitanju - kazao je Sekulić i dodao da je Zakonom o lovstvu zabranjeno trovanje divljači.

Istakao je da je o svemu obavijestio predstavnike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te Lovačko udruženje “Bakić”.

- Na licu mjesta bila je policija i predstavnici lovačkog udruženja. Životinju je trebalo da ukloni vlasnik i on je rekao da će je neko premjestiti u lovačko hranilište. Sada je potrebno utvrditi ko je životinju premjestio na mjesto gdje sam je pronašao i zašto - kazao je Sekulić.

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić rekao je da je obaviješten o ovom slučaju i istakao da je u posljednje vrijeme baš na tom području smanjen broj vukova i druge divljači.

- Postoje sumnje da se radi o trovanju divljači i ako je to tačno, onda je to veliki problem. Već je nanesena značajna šteta i sumnjamo da divljač truju duže vrijeme. Ovaj slučaj najoštrije osuđujemo i tražimo da pronađu počinioce i osude ih što prije - kazao je Minić.

Policija

U Policijskoj upravi Foča kazali su da im je iz Nacionalnog parka “Sutjeska” prijavljen ovaj slučaj i da je dežurni tužilac rekao da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Tužilac je, kako kažu u policiji, naredio da bude sačinjen izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u ovom slučaju.

- Policiji je prijavljeno da postoji sumnja da je neko uginulu kravu posuo otrovom i ostavio u mjestu Donje Luke na Tjentištu. Takođe, u prijavi je navedeno da je ta životinja premještena s mjesta na kojem je uginula, odnosno gdje ju je usmrtio medvjed - pojasnili su u policiji ne navodeći detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana