Monasi zauvijek spojili Krajinu i Hercegovinu

Ratomir Mijanović
Monasi zauvijek spojili Krajinu i Hercegovinu

Trebinje - Mošti svetih novoprojavljenih mučenika Serafima, Avakuma i Mardarija iz manastira Medne kod Mrkonjić Grad prenijete su u Hercegovinu, gdje će nakon 500 godina zauvijek počivati u svojoj kući, Petropavlovskom manastiru.

Prema predanju, ovi monasi su u 15. vijeku, poslije paljenja i rušenja Petropavlovskog manastira kod Trebinja, pred Turcima otišli u Krajinu i nastanili se u manastiru Medna, gdje su mučenički stradali.

Kivot sa moštima koji je u Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju u četvrtak uveče donio episkop bihaćko-petrovački Sergije, dočekali su vladike zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni Atanasije sa sveštenstvom eparhije.

Vladika Grigorije je istakao da je vladika Sergije ovim činom pokazao da želi da najboljom svezom preko prepodobnih mučenika budu povezani Trebinje i Mrkonjić Grad, kao i njihovi manastiri.

Mati Pavla, igumanija Petropavlovskog manastira, gdje su mošti mučenika prenesene u petak, istakla je da su monasi zauvijek povezali Trebinje i Mrkonjić Grad.

- Nakon 500 godina dio moštiju se vraća svojoj kući - u manastir i to je veliki događaj za sve nas. Ništa u Božijoj kući i pred Bogom nije izgubljeno, samo je stvar u tome kada će nam to Bog otkriti - rekla je igumanija.

Po drugi put je mošti svetitelja cjelivao Žarko Kovač.

- Išao sam sa suprugom u Mednu. Bilo je malo nezgodno za doći, ali je bio veličanstven doživljaj. Išli smo do crkvišta, gdje su postradali monasi bili u hramu u selu. Neopisiv osjećaj. Tamo sam bio presrećan jer su ti ljudi postradali za vjeru. A evo danas su došli i ovdje. Ja kažem evo, došli su za nama - priča Kovač.

Petak je bio poseban dan i za Lazara Ambuliju.

- Nama nedostojnima je teško pričati o velikim svetiteljima. Osjećam se presrećno zbog ovog velikog blagoslova, ali i pretužno što tim svetim stopama bar malo ne hodamo - kazao je on.

U pokloničkom putovanju sa vladikom Sergijem došli su i iguman manastira Klisina otac Vasilije i iguman manastira Treskavica otac Varnava.

Vladika Sergije

Vladika Sergije je poslije liturgije u manastiru Svetog Petra i Pavla rekao da se posebno radujemo i proslavljamo ugodnike Božije koji su zapečatili crkvu krvlju svojom.

- Ponovo su na ovaj veliki dan svetitelji došli u Petropavlovski manastir, u ovu svetu porodicu. Neka bude to blagoslov za sve. Ali neka naša dužnost ne bude samo da ištemo od Boga već da imamo čisto srce i čistu vjeru. Da se ne plašimo ovozemaljskih iskušenja nego da Bogu stalno blagodarimo na svemu jer nam je Bog darovao život vječni - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana