Metar drva u Semberiji koštaće i do 100 maraka

Ljiljana Aleksić
Metar drva u Semberiji koštaće i do 100 maraka

Bijeljina - Septembar je jedan od najtežih mjeseci u godini kada je riječ o udaru na kućni budžet jer je, osim redovnih obaveza, opremanja djece za školu i pripreme zimnice, novac potrebno izdvojiti i za nabavku ogreva.

Na stovarištima u Bijeljini ogrev se uveliko prodaje, a cijene su nešto više u odnosu na ranije godine. 

- Prodaja je u posljednji mjesec povećana i svakodnevno su gužve na stovarištu jer Semberci tokom jula i avgusta, zbog nešto lošijeg vremena, nisu uspjeli da obezbjede ogrev pa to završavaju sada - rekao je vlasnik preduzeća za prodaju ogreva “MP Komerc” Radomir Stojanović.

Drvo za ogrev po kubnom metru košta 90 maraka, što je za deset maraka skuplje nego lani, dok je cijena uglja ostala nepromijenjena i košta od 125 do 185 KM po toni.

- Građani najviše kupuju bukovinu, a po istoj cijeni mogu kupiti i grabovinu i cerovinu. Cijena je iz mjeseca u mjesec rasla. U maju je kubik koštao 75 maraka, u junu 80, a u avgustu 85 KM - kazao je Stojanović.

Prodavci kažu da je od avgusta počela nestašica drveta i da bi zbog toga cijena mogla skočiti i na 100 KM po kubnom metru. Ističu da je tražen i pelet, ali je do njega veoma teško doći.

Sembercima je ogrev ove godine najskuplji, ali kažu da se za to mora naći novac. Uglavnom kupuju po desetak metara drva i oko dvije do tri tone uglja za jednu grijnu sezonu.

Milan B. iz Amajlija kupio je osam metara bukovine, za šta je izdvojio 720 makara.

- Nisam uspio da obezbijedim ogrev dok je bila povoljnija cijena, jer u kući imam dva školarca, kojima je trebalo kupiti sve za školu. U toku je i priprema zimnice, pa ono što nemamo u bašti polako smo dokupljivali, tako da su drva tek sada došla na red - rekao je ovaj Bijeljinac. Penzioner Rade Stevanović kaže da spremno dočekuje predstojeću grijnu sezonu.

- Ove godine sam na vrijeme nabavio ogrev za zimu. Obično kupim do osam metara drva i oko pet tona uglja i potraje do proljeća - kaže Stevanović.

Dodaje da su cijene ogreva za penzionerski standard previsoke, posebno kada je riječ o drvetu, ali sreća je, kaže, što je penzionerima omućeno da ogrev kupe na 12 rata.  +++++++

Toplana

Bijeljinska gradska “Toplana” spremno dočekuje početak nove grijne sezone, a direktor Mladen Krasavac ističe da je remont postrojenja pri kraju.

- Imamo novih korisnika ove grijne sezone, a vraćaju nam se i stari koji su čuli da smo popravili kvalitet grijanja - rekao je Krasavac i dodao da cijena grijanja ove sezone ostaje nepromijenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana